Надрукувати
Перегляди: 4101

Офшорні (віддалені) вітряні турбіни відіграють важливу роль у виробництві електроенергії з відновлювальних джерел. Але суворі погодні умови прибережних зон є частою причиною поломок, що, у свою чергу, значно понижує ефективність цих турбін.

Вчені з Центру досліджень технологій вітряної енергії у Колдінґу (Данія) розробили інноваційну систему покриття, яка підвищує продуктивість лопатей вітряних турбін.

“Погляньте-но на цей шматок алюмінію – він цілком зруйнований краплями дощу. Це сталося за допомогою модельованих погодних умов, тут, у нашому центрі, де ми проводимо тестування нових матеріалів, з яких виготовляють лопасті вітряних турбін. Останнім часом нам вдалося створити матеріал для покриття, який, як нам вдалося з‘ясувати за допомогою тестів, у п‘ять разів краще витримує вплив дощу і океану”, – каже Міхаель Драхманн Гааґ, провідний інженер дослідницького центру.

В рамках європейського проекту Windtrust, спрямованого на зниження вартості виробництва вітряних турбін, фахівці перевіряють новий матеріал (поліуретанове покриття), призначення якого – боротьба з наслідками ерозії. Витривалість нового покриття уп‘ятеро перевищує існуючі промислові стандарти.

“Новітні протиерозійні матеріали і технології реально здатні значно знизити витрати на технічне обслуговування - вельми істотне питання, якщо йдеться про вітряні турбіни у відкритому морі, адже такі турбіни – часто важкодоступні”, – зазначає Єнс Ульріх Лаурсен, менеджер проекту.

Свіжі статистичні дані підтверджують важливість ринку офшорних вітряних турбін у Європі: загальна потужність вітру в даний час охоплює майже 11 з половиною відсотків європейських потреб в електроенергії.

Торік, вже двічі поспіль, Данія встановила світовий рекорд з виробництва вітряної енергії, яка становить тепер 42% усієї електроенергії цієї країни (за матеріалами:наука і техніка наука, 25.05.2016).