Надрукувати
Перегляди: 3381

Відмова від цигарок часто спричинює зайву вагу через те, що нікотин та інші компоненти тютюнового диму пригнічують синтез гормону ґреліну.

Цей гормон відповідає за відчуття апетиту, йдеться на сайті European Lung Foundation.

Люди, які намагаються кинути палити, часто стикаються з проблемою зайвої ваги. У середньому колишні курці набирають по 5-10 зайвих кілограмів за перші 5 років відмови від тютюну.

Це, як розповідають вчені, змушує багатьох людей, особливо жінок, взагалі не намагатися кинути погану звичку або, навпаки, починати курити заради схуднення.

"Проведене дослідження вказує на те, що куріння дуже сильно впливає на енергетичний баланс тіла. Його зміни спричинює рівень ґреліну в організмі, – вважає Константіна Захарі з Афінського університету. Нам необхідно провести повторні дослідження із більшими групами учасників, щоб зрозуміти, як можна зупинити зростання ваги тіла після відмови від куріння. Для нас важливо допомагати людям активніше позбавлятися від цієї звички і рідше повертатися до тютюну".

Захарі та її колеги знайшли причину набору ваги і механізм придушення цього побічного ефекту, вивчаючи вміст крові 14 учасників дослідження, які погодилися кинути курити на один день.

Після дня одноденного експерименту вчені пропонували їм покурити або просто потримати цигарку в руках, імітуючи паління. Потім всіх учасників запрошували на обід, де кожен грек міг їсти, скільки він хотів.

Під час експерименту вчені стежили за самопочуттям добровольців, збирали зразки їхньої крові та аналізували загальне самопочуття.

Як показало дослідження, куріння дійсно сильно зменшує апетит – люди, які курили справжні цигарки, з'їдали на 150 калорій менше, ніж їхні "конкуренти" з контрольної групи.

Це падіння в "калорійності" типового обіду супроводжувалося зниженням рівня ґреліну, гормону апетиту, у крові людей, які курили справжні цигарки ("Українська правда. Життя", 06.09.2016).