Надрукувати
Перегляди: 3570

Доктор наук, старший науковий співробітник Інституту молекулярної біології та генетики в Києві Ольга Броварець стала наймолодшим доктором наук в Україні.

Про неї пишуть найвідоміші наукові журнали світу. Її запрошують до європейських країн на будь-яких умовах, але вона вирішила працювати в Україні.

Ольга Олександрівна Броварець – біофізик, доктор фізико-математичних наук (2016), лауреат премії Scopus Ukraine (2016) в номінації «Найкращий колектив вчених, який досяг значних наукових результатів без західних колаборацій» ( разом з Л.М. Говоруном), премії «Лідер науки України 2016. Web of Science Award» і премії Президента України для молодих учених (2010), разом з А.Л. Потягайлом).

Молода вчена - провідний науковий співробітник відділу молекулярної та квантової біофізики Інституту молекулярної біології і генетики НАН України, авторка понад 60 наукових праць.

Відкриття Ольги Броварець дає надію на цілковите одужання від раку та багатьох інших хвороб, до яких призводять мутації. Вона пішла шляхом дослідження незрозумілих для багатьох учених явищ ще з моменту відкриття ДНК в 1953 році. Вчена вирахувала закономірність, за якою відбуваються мутації, що призводять до зміни генетичної інформації.

Її винахід директор Інституту високих технологій Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка Володимир Ільченко прокоментував так: «Молекула ДНК – це молекула, яка несе інформацію про життя. І якщо ми будемо розуміти, як саме буде модифікуватися ця молекула, як відбувається мутагенез, то ми зможемо захищати себе від хвороб».

Американські вчені вже зробили реальні розрахунки вченої і підтвердили її винахід. Ользі Броварець пророкують Нобелівську премію. Її запросив аби привітати з винаходом Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Народилася і вчилася Ольга Броварець в м. Ніжині Чернігівської області. Нещодавно вона відвідала це місто, побувала в ліцеї, де навчалася, зустрілася з друзями та викладачами. Ніжинці гордяться своєю землячкою. Перший репортаж про винахід О.Броварець прозвучав у передачі ТСН.

(за матеріалами ЗМІ, більше читайте на http://zik.ua/news/2017/01/16/naymolodshyy_doktor_nauk_ukrainy_zrobyla_vidkryttya_yake_mozhe_vryatuvaty_1025907, 16 січня, 2017)