Надрукувати
Перегляди: 3278

Дослідники в різних місцях світу намагаються експериментувати з тканинами нирок, печінки, шкіри, кісток і хрящів, а також з клітинами крові.

serceЩорічно близько 120 тисяч органів, в основному нирки, пересаджують від однієї людини до іншої. Іноді донорами виступають живі добровольці. Але частіше джерелом органів є люди, які стали жертвами нещасного випадку, інсульту, серцевого нападу або будь-якого іншого чинника, який раптово зупинив життя в цілому здорової людини. Але автомобілі стають безпечнішими, а перша медична допомога – більш ефективною. Кількість органів для пересадки скорочується. Багато людей вмирають в очікуванні трансплантації. Тому дослідники почали вивчати питання, як виростити нові органи з генетичних зразків. Про це пише The Economist.

Один з перспективних підходів – метод друку органів. Сьогодні багато речей виготовляється за допомогою 3D-принтерів. І, здається, немає причин, чому частини людського тіла теж не можна відтворити таким способом. Але зараз такий "біодрук" залишається експериментальним. Але надруковані живі тканини вже зараз продаються для випробування ліків. І очікується, що перша трансплантація тканин відбудеться протягом найближчих років.

Ідея біодруку з'явилася на початку 2000-х років, коли виявилося, що живі клітини можна розпорошувати через форсунки струменевих принтерів і при цьому не пошкодити їх. Сьогодні за допомогою багатьох струменевих друкованих голівок можна наносити клітини різного типу разом з полімерами, які допомагають сформувати певну структуру. Можна наносити один шар клітин на інший і таким чином нарощувати справжню живу і функціональну тканину.

Дослідники в різних місцях світу намагаються експериментувати з тканинами нирок, печінки, шкіри, кісток і хрящів, а також з клітинами крові, щоб підтримувати зразки живими. Вдалося пересадити надруковані вуха, кістки і м'язи тварин, а також домогтися того, щоб ці штучні органи прижилися.

У минулому році дослідники з Університету Нортвестерн в Чикаго навіть надрукували функціональні яєчники для миші. Біотехнологічна компанія Sichuan Revotek в Китаї успішно імплантувала надруковану частину артерії мавпі. Це перший крок у випробуванні технології, призначеної для людей. Також компанія з Сан-Дієго Organovo в грудні оголосила, що змогла успішно пересадити надруковану тканину людської печінки миші. І ця тканина прижилася і функціонує.

Organovo сподівається, що через 3-5 років зможе розробити процедуру лікування хронічної недостатності печінки, а також вродженого порушення метаболізму у дітей раннього віку. Компанія оцінила, що тільки в Америці потенціал ринку такого лікування оцінюється в три мільярди доларів на рік.

Американський гігант Johnson & Johnson також переконаний, що біодрук дуже скоро змінить медицину. Тому компанія організувала альянси з кількома зацікавленими в цій технології вченими і біотехнологічними компаніями. Один з таких альянсів створений з компанією Tissue Regeneration Systems з Мічигану. Його мета – розробити імпланти для лікування пошкоджених кісток. Інший альянс з компанією Aspect з Канади працює над печаткою меніска.

Видання пише, що в найближчому майбутньому біодрук допоможе розвивати і тестувати інші види лікування. Organovo вже пропонує тканини печінки і нирок для безпечного випробування медичних препаратів. Це заспокоїть активістів, оскільки необхідність випробовувати ліки на тваринах зникне. Також це піде на користь виробникам, оскільки надруковані тканини – людські. Тому результати випробувань будуть більш точними.

З таких же міркувань французька компанія L'oréal, американська Procter & Gamble і німецький хімічний концерн BASF працюють над печаткою людської шкіри.

Французький виробник косметики вже зараз вирощує близько п'яти квадратних метрів шкіри в рік, використовуючи більш повільні, застарілі технології. Біодрук дозволить вирощувати значно більше, а також шкіру різних типів і текстури. Надрукована шкіра може бути використана для пересадки людям з опіками і виразками. Цей підхід теж ще в процесі розгляду, оскільки шкіру потрібно друкувати просто на тілі.

Пенсильванська компанія Renovacare розробила спеціальний пістолет, яким можна розпорошувати стовбурові клітини шкіри на рані або місці опіку потерпілого. Стовбурові клітини можуть ставати будь-яким іншим видом клітин. Згідно з методом компанії, їх беруть у самого пацієнта, тому загрози, що організм не прийме нову тканину, немає.

Великою перемогою всіх цих зусиль стане можливість друкувати цілі органи. Аналітична компанія Roots Analysis вважає, що надруковані нирки з'являться в клініках протягом найближчих шести років. Печінка, яка має природну властивість відновлюватися, теж, швидше за все, не змусить себе чекати. Розробка технології для друку сердець займе більше часу через геометрично складну структуру органу.

У всіх випадках поява на ринку надрукованих органів означатиме, що людям, яким вони потрібні, не доведеться чекати ні жесту доброї волі потенційних донорів, ні смерті незнайомців, щоб врятувати своє життя.

Раніше повідомлялося, що влада Великобританії планує розглянути законопроект, який дозволить вченим вирощувати донорські органи для людей в тілах тварин (15.01.201, The Ekonomist).