Надрукувати
Перегляди: 3520

Вчені з США, Британії та Франції виявили в надрах Антарктиди чотири змізернілих озера.

antСвоє дослідження вони опублікували в журналі The Cryosphere, його короткий огляд надає Європейське космічне агентство.

Повідомляється, що в західній частині материка недалеко від моря Амундсена під шельфовим льодовиком Туейтс приховані чотири пов'язаних озера. Виявити їх вдалося за допомогою супутника CryoSat-2.

З червня 2013 по січень 2014 року вода з цих озер потрапила у Світовий океан через підмивання талою водою верхньої основи льодовика. Загальна площа поверхні підльодовикових озер сягає 700 кв. км, об'єм води, що потрапила з них в океан, — 3,5 куб. км. Згідно з даними вчених, максимальна швидкість стоку складала 240 кубометрів на секунду — найбільший показник для подібних процесів в Західній Антарктиді.

На думку авторів дослідження, обміління підлідних озер відбувається з періодичністю в 20-28 років. Воно на 10% збільшило швидкість зісковзування льодовика Туейтс (до приблизно 11 метрів на добу) в океан, внаслідок чого спостерігається невелике зростання рівня Світового океану (IT-світ, 9.02.2017, авт. Ася Рябошапка).