В комбінації з сонячними панелями шведські учені змогли забезпечити працездатність ліфтів, освітлення і вентиляції в багатоповерховому будинку.

VitElВони створили унікальний вітрогенератор WindRail, який буде встановлений на даху 12-поверхового будинку в Берліні. Його особливість полягає в тому, що він одночасно переробляє енергію вітру та сонця в електрику за рахунок спеціальних фотоелементів, розташованих на лопастях.

39-річний шведський інженер Свен Колер займався розробкою унікального в своєму роді вітрогенератора. Він заявив, що пристрій розташований на краю будівлі, тому, що німці воліють встановлювати агрегати для альтернативного постачання електрикою. Трикутний перетин роторів переробляє вітровий потік, завдяки чому виробляється електрика.

Цієї потужності вистачить, щоб 500 разів запустити пральну машину. Крім цього, в комбінації з сонячними панелями швед зміг забезпечити працездатність ліфтів, освітлення і вентиляції в будинку. Інженер підкреслив, що його розробка може бути використана в багатьох містах. Але для початку варто розуміти, що встановлювати вітрогенератор слід як мінімум на висоті 8 метрів (за матеріалами «Новини науки і техніки», 1-15.06.2017 р.).