Надрукувати
Перегляди: 3398

Американські астрономи представили нову редакцію каталогу екзопланет, який включає вже понад 4000 кандидатів і півсотні землеподібних планет. Про це повідомляє офіційний сайт NASA, передає Ukr.Media.

ExoplКоманда астрономів, що працюють з космічним телескопом NASA Kepler, який ще називають "мисливцем за екзопланетами", представила 19 червня оновлений каталог його знахідок, серед яких з'явилося 219 нових кандидатів в екзопланети (тобто таких знахідок, які потребують подальшого підтвердження). З цього числа 10 штук виключно близькі до Землі за розмірами і знаходяться в межах "населеної зони" своїх зірок (тобто на такій відстані, де температура їх поверхні може залишатися не надто високою або низькою, а вода - рідкою).

Звіт охоплює результати перших чотирьох років роботи Kepler, з 2009 по 2013 рік, коли апарат був зосереджений на зірках в сузір'ї Лебідь.

У цій зоні Kepler визначив вже 4034 кандидатів, з яких дотепер підтверджено 2335. До їхнього числа входять і 50 землеподобних кандидатів у "житлових зонах", включно із більш ніж 30 підтверджених знахідок.

Окрім того, у цій масі виявлено несподівано чіткий поділ невеликих планет на дві групи: кам'янисті і дрібні, на зразок Землі, і більші газові, схожі на Нептун, хоча і менше цього крижаного гіганта. Кордон між ними становить приблизно 1,75 розміру Землі: планети, які перевищують цей показник, стають подібними на Нептун.

За словами вчених, така знахідка - це "все одно що відкрити, що ссавці і рептилії - це дві різні гілки на дереві життя".