Надрукувати
Перегляди: 3477

У Мексиці команда археологів виявила на дні озера у підніжжі вулкана Істаксиуатль давнє кам’яне святилище ацтеків, що являє собою миініатюрну модель Всесвіту. Про це повідомляє International Business Times.

actekyАрхеологічні роботи проводили співробітники Національного інституту антропології та історії (INAH). Вони виявили кам’яну споруду, вік якої ще потрібно визначити. Знахідка була зроблена на висоті майже четирьох тисяч метрів над рівнем моря в містечку Нахуалак у підніжжі вулкана Істаксиуатль.

Святилище викладене з каменів різного разміру, вочевидь, для створення мініатюрної моделі Всесвіту - такого, яким його уявляли ацтеки. Учені відзначають, що розташування каменів співпадає з розташуванням зірок і галактик.

acteky2Крім того, святилище влаштовано таким чином, що коли дивитися на нього, виникає незвичайний оптичний эффект. Спостерігачу здається, що камені плавають на поверхні, а не лежать на дні. Мабуть, при проведенні ритуалів для посилення эфекту ацтеки регулювали рівень води в озері, яке наповнювали струмки.

"Оптичний ефект і структура об’єкта свідчить про те, що це місце було мініатюрною моделью Всесвіту, давнього розуміння часу і простору», - каже археолог Іріс-дель-Росіо Эрнандес Баутиста. – «Воно також стикується із ацтекськими міфами про створення світу. Згідно з ними, в давнину не було суші. Морське чудовище Сіпактлі жило в первісному океані, а згодом із його туловища боги створили небо і землю" (за rg.ru/2018/01/05/v-meksike-na-dne-osera-nashli-drevnu]u-model-vslennoj.html, Денис Передельский, 5.01.2018).