Надрукувати
Перегляди: 3047

Голі землекопи живуть незвично довго для ссавців свого розміру, майже не відчувають болю, стійкі до раку, а також здатні затримувати дихання на 18 хвилин, тож давно привертають увагу вчених, які працюють над загадкою старіння.

imag004Дослідження, проведене одним з підрозділів Google, показало, що ризик смерті у голих землекопів не пропорційний віку. Це означає, що вони не підкоряються розподілу Гомпертца - Мейкхама – закону, що свідчить, що чим старіший ссавець, тим імовірніше його загибель.
Вивчивши 3000 гризунів, вчені створили математичну модель, що пророкує ймовірність їх смерті в певному віці. Жодного піку в старшому віці виявлено не було. Подібний феномен описаний для ссавців вперше. Деякі з землекопів, що беруть участь у дослідженні, досягли 30-річного віку і продовжують брати участь у розмноженні.

clip image005987Для порівняння, гризуни східного розміру навіть в неволі живуть лише до 6 років. За всю історію експериментів з голими землекопами вчені зафіксували загибель кількох сотень тварин. Однак щоразу смерть була пов'язана з хворобами і з однаковою ймовірністю могла статися в будь-якому віці. Ознак вікових захворювань або старечих змін поведінки виявлено не було.
Це означає, що якщо голий землекоп уникатиме травм і хвороб, він може жити необмежено довго – принаймні, в неволі. Можливо, визнають дослідники, межа життя цих гризунів існує, але в ході експериментів дістатися до нього поки не вдалося.

Що стосується умов дикої природи, то там голі землекопи, звичайно, не безсмертні: багато молодих особин гинуть в лапах хижаків або через інші природні причини. Однак гризуни, що вижили, можуть розраховувати на дуже довге життя. Це робить землекопів швидше схожими на морських черепах або дуби, ніж на інших ссавців.

На думку дослідників, причина криється в їх теломерах. Теломери - ділянки хромосом,які відіграють важливу роль в діленні клітин. Однак з кожним новим поділом їх довжина скорочується, що може бути однією з причин старіння. Землекопи, схоже, знайшли спосіб захищати свої теломери і набагато збільшувати число можливих поділів (за: Popular Scienсе, https://24tv.ua/mizhnarodni_novini_tag1121, 31.01.2018).