Надрукувати
Перегляди: 3183

Премію Вольфа у галузі математичних наук присуджено членові-кореспонденту НАН України Володимиру Дрінфельду та Александеру Бейлінсону, які працюють у Чиказькому університеті.

Математики відзначені за їхню “новаторську роботу у галузі алгебраїчної геометрії (галузь, яка поєднує абстрактну алгебру та геометрію), математичної фізики та теорії представлень”.

Як повідомляє НАН України, йдеться про результати першорядної ваги, які створюють геометричну модель алгебраїчної теорії, що відіграє ключову роль у теорії полів та фізичній теорії струн, і в такий спосіб підсилюють плідну взаємодію між сучасними фундаментальною математикою та фізикою. Ці результати було одержано авторами у ході спільних досліджень за програмою Ленглендса, що посідає визначне місце у сучасній теорії чисел та добре відома серед фахівців.

Володимир Дрінфельд народився 14 лютого 1954 року у Харкові і впродовж тривалого часу працював у Фізико-технічному інституті низьких температур імені Б.І. Вєркіна НАН України. У 15 років він виборов золоту медаль на Міжнародній математичній олімпіаді та почав навчання у Московському університеті.

У 80-ті роки Дрінфельд вважався одним з провідних математиків світу. У 1990 році дослідник отримує престижну Медаль Філдса, яка визнається математичним еквівалентом Нобелівської премії (Нобелівський комітет не присуджує премій математикам). У 2008 році Володимира Дрінфельда обирають членом Національної академії наук США, де він продовжує роботу над складними проблемами чистої математики.

Премії фундації імені Вольфа було засновано у 1978 році. Ними щорічно відзначають 5-6 діячів у кількох галузях сучасної науки, зокрема й математики, а також у кількох видах мистецтв. Для лауреатів-математиків, поряд із медаллю Філдса, такі премії є найпрестижнішими відзнаками видатних досягнень. На поточний момент цією премією нагороджено вже 329 науковців і митців з усього світу. Переможців обирають міжнародні комітети, що складаються з видатних фахівців у відповідній галузі. Ці комітети перепризначаються щороку. Лауреати одержують нагороди особисто від президента держави Ізраїль. Церемонія нагородження відбувається в приміщенні Кнессету (парламенту Ізраїлю) в Єрусалимі. (htts;//scienceukraine.com/atlnews/human-aktivy/edu/vladimir-drinfeld-winnes-of-wolf-orize-2018).