Надрукувати
Перегляди: 1269

Концерн BMW представив крос-купе Х6 Vantablack. Автомобіль пофарбовано пігментом, відомим як найчорніший у світі, який поглинає 99% світла.

Винахідники технології Vantablack британська компанія Surrey NanoSystems у співпраці з креативним агентством Levitation 29 покрили новий крос-купе BMW X6 пігментом Vantablack в спреї, відомим, як найчорніший у світі, повідомляє видання Dezeen.

Vantablack — це пігмент, що складається з мікроскопічних вуглецевих нанотрубок. Вуглецеві нанотрубки — це модифікація вуглеця, порожниста циліндрична структура діаментром від десятих до кількох десятків нанометрів. Такі трубки використовують не тільки в оптиці, але й у мікроелектрон ці, а також для створення надточних ниток і композитних матеріалів. Вуглецеві нанотрубки в 5000 разів тонші за людську волосину. Vanta — це абревіатура з чотирьох слів англійською мовою — vertically aligned nanotube arrays (вертикально орієнтовані масиви нанотрубок) плюс black (чорний).

Завдяки цій технології на покритті автомобіля практично повністю відсутнє відображення. Світло, потрапляючи на поверхню, повністю поглинається, а не відбивається, проникаючи між трубками. За рахунок того, що Vantablack поглинає 99% світла, людське око сприймає предмет, пофарбований цим пігментом, як дірку або порожнечу. Створюється враження, що такий колір автомобіля перетворює його з тривимірного на двомірний.

Цікаво, що ексклюзивні права на оригінальний пігмент Vantablack належать британсько-англійському скульпторові Анішу Капура.

Автомобіль буде вперше представлений на автосалоні у Франкфурті, який проходитиме з 12 по 22 вересня 2019 р. (Lifestyle / Техніка, 28.08.2019 р.).