Надрукувати
Перегляди: 1315

Про те, що наукові і технічні розробки можуть ефективно впливати на оздоровлення навколишнього середовища, ліквідовувати шкідливі впливи промислових відходів, говорять уже давно у світі, але робиться занадто мало, зокрема й в Україні.

Хороший приклад подала компанія «Люстдорф», перетворивши молокопереробне підприємство на Вінниччині в м. Іллінці на безвідхідне.

Вивчивши досконало зарубіжний досвід, доклавши чимало зусиль і коштів (6,5 млн. доларів) упродовж 6 років, компанія 10 жовтня 2019 року ввела в дію очисні споруди. Процес повністю екологічний і безвідхідний. В результаті чиста вода, електроенергія та тепло з біогазу та ще й мінеральні добрива.

Очисні споруди не мають аналогів в Україні. А потреба в них величезна.

За даними державного агентства водних ресурсів, в країні понад півтисячі харчових підприємств, що скидають відходи у природні водойми. Загальний обсяг скиду за офіційною статистикою наближається до мільярда кубометрів (952 млн куб.м.).

Жити лише сьогоднішнім днем не можна. Дотримання європейських стандартів і впровадження їх в Україні має стати нормою. Залишити майбутнім поколінням здорове середовище закликає колектив відомої компанії (за матеріалами «Українська правда», PROMOTED, 17.10. 2019).