Надрукувати
Перегляди: 1170

Комісія з ядерного регулювання США дозволила американському стартапу NuScale побудувати в штаті Айдахо (США) випробувальну атомну електростанцію. Стартап збере там 12 невеликих реакторів. Старт роботи намічений на 2026 рік.

Розроблений реактор NuScale має невеликі розміри, як стверджують його творці, набагато безпечніший, ніж будь-які сучасні ядерні реактори. Його простіше помістити в захисний кожух і легше контролювати в разі надзвичайної ситуації.

news1Один з плюсів нового реактора — його не потрібно розміщувати в 15-кілометровій зоні відчуження. Він може перебувати в межах міста і живити його електроенергією, причому без втрат при передаванні енергії на багатокілометрові відстані.

Таким чином, ландшафт позбудеться і небезпечних для людей ЛЕП. Розробники заявляють про нове чисте джерело енергії, яке, як вони кажуть, таке ж гарне, як енергія вітру або сонця.

У реакторі NuScale активна зона охолоджується за допомогою циркуляції звичайної прісної води, як це відбувається на сучасних атомних станціях, але в набагато меншому масштабі і завдяки гравітації.

Через розміри в реакторі перебуває зовсім небагато ядерного палива, яке легко контролювати. Потужність NuScale становить 60 МВт на годину, що в десятки і сотні разів менше, ніж потужність атомних станцій. При необхідності число реакторів можна збільшувати, отримуючи в результаті необхідну кількість енергії.