Надрукувати
Перегляди: 2399

Ювілей видатного українського письменника, сіяча знань,класика дитячої літератури, лауреата премій - Шевченківської, імені Лесі Українки, Олени Пчілки, Максима Рильського, Олександра Копиленка!

У виданні, презентації книг поета велика заслуга видавництва "Веселка", веселчан, де я був тоді головним редактором. Ще в УРСР (1988) ми видали про рідну мову його "Диво калинове" -108 тис.прим.! Яскравіли сузір'я,як поет зблиснув на заклик "Знання" у Зоряній залі Київського планетарію, згадав голова правління "Знання" професор В.І.Кушерець, нарікав на пандемію, що не можна стрітися, щоб відзначити земляка-сумчанина президент "Знання" академік В.Г.Кремень, ще вчора нагадав мені номер телефона письменника О.Д. Бакуменка письменник Д.П.Пилипчук, а як схвильовано відгукнулися колеги В.В.Неволов, А.М.Зубар, Марія Морозенко (далі читайте, слухайте!). Ще ощасливив мене О.Д. Бакуменко, як сповістив, що на будинку, де жив поет, на вул. Олеся Гончара, 52, від Фонду культури ім.Бориса Олійника він уже встановив меморіальну Дошку Д.Г.Білоуса і видав у "Дніпрі" роман "Лицар Країни Чеснот", з моєю передмовою "На уроки до Дмитра Білоуса".

І от під сонячні зблиски Білоуса з соццмереж, з НСПУ, ЗМІ, зокрема з "Літукраїни", "Культури і життя" і, звісно, "Просвіти", де багато років триває конкурс творчості юних, журі якого спершу Білоус очолював, як "Диво калинове", а нині це - "Я гордий тим, що українець зроду" (слова Б.Олійника). І - о чудо! - фільм Анни Багряної - про Д.Г.Білоуса. Щира дяка, Ганусю Багряна, усім тим, хто шанує Дмитра Білоуса!

Від душі - письменник, учений секретар Товариства "Знання" України Василь Василашко.24 квітня 2020 року.