У Всесвітній день книги і авторського права невеличкий десант з Києва у складі: Василь Кушерець, голова товариства «Знання» України, Дмитро Єсипенко, головний редактор журналу «Наука і суспільство» та автор цих рядків, прибули до  Покровська на Донеччині. Під час зустрічей презентували науково-популярний журнал Товариства «Знання» «Наука і суспільство», а також обговорили питання просвітницької діяльності у розрізі викликів сьогодення, інформаційне забезпечення гуманізації ментального  та мовно-культурного простору прифронтових міст України.

Місто Покровськ називають західними воротами Донбасу. Перша назва Гришине – походить від назви найближчого великого села Гришине. Саме тут, на станції Гришине з 1904 по 1908 роки жив і працював учителем співів в залізничній школі (залізничному двокласному училищі Міністерства Народної Освіти, яке було відкрите на базі паровозного депо станції Гришине у 1902 році ) видатний український композитор Микола Леонтович, творчу спадщину якого для української, та й для світової музичної культури важко оцінити. Його окремі хорові мініатюри –  це не "обробки", а справжні оригінальні шедеври, створені на основі фольклорних джерел. А тріумф світової слави найкращого твору –"Щедрика",  надав Україні загальновизнану, впізнавану на всіх широтах та країнах "культурну візитівку".

Місто просипається рано. Хтось поспішає на вранішню молитву до церкви, хтось на роботу, навчання. Вже о сьомій ранку відчинені кав’ярні,  магазин канцтоварів «Школярик», книгарні. Фотографуюся на згадку у скверику біля стели «Тут творився «Щедрик». Містян це не дивує. Місто чисте-чистюсіньке, з вибіленими бордюрами, заквітчане весняними квітами, на клумбах найкращі сорти троянд ось-ось розквітнуть.  Народ привітний і усміхнений. Моє запитання «Як вам тут живеться», –  трохи дивує й спантеличує. «Ви краще купіть молока, – просить симпатична пані на базарі. – Свіженьке, вранішнє, а на додачу подарую ось цей букет тюльпанів – щойно зрізала!»

У місті нас люб’язно зустрів і супроводжував Володимир Алтухов, член президії Товариства «Знання» України, голова правління Покровської міської організації товариства, старший викладач кафедри мовної підготовки Донецького національного технічного університету.  Отож, першим нашим візитом стала саме ця адреса – університет. Студенти й викладачі  вже чекали на гостей зі столиці. Василь Кушерець, голова правління товариства «Знання» України коротко розповів про товариство, про те, що щойно відзначили 70-річчя, про найкращий і найпотужніший Київський планетарій, про Університет сучасних знань, про періодичні видання «Наше небо», «Наука і суспільство», «Трибуна». До речі, нагадав, що зовсім поруч, у Мирнограді є філія Університету сучасних знань. Як сформувати сучасну людину? Як керувати собою? Як час перетворити на успіх. Про сенс у житті та багато інших питань спільно підняли й обговорили студенти й гості зі столиці. Василь Кушерець передав студентам і викладачам книжки від видавництва «Знання України».

Другою адресою візиту стала Центральна міська бібліотека імені Тараса Шевченка. Нас люб’язно зустріла директорка Кристина Тумасова. Кристина Львівна розповіла, що саме цього дня  тут проходив Форум видавців  «Книжкові  трансформації». Захід, ініційований відділом культури, туризму і охорони культурної спадщини та підтриманий міською владою, проводився в Покровську вперше.  Обіцяють, що надалі він стане традиційним. Учасників форуму на чолі з директором видавництва «Український пріоритет» Володимиром Шовкошитним та гостей вітала заступник Покровського міського голови Олена Олехнович. Вона зазначила, що після масштабного ремонту у центральній бібліотеці з’явилася можливість проводити не лише міські, а й обласні та всеукраїнські заходи.

Олена Олехнович розповіла: «Сьогодні ми є свідками процесу культурного розвитку Покровська. У місті реалізуються цікаві проекти, проводяться яскраві заходи, модернізуються вже існуючі культурні установи і відкриваються нові заклади. І ці зміни наближують Покровськ до статусу культурної столиці Донецького краю». А саме цього дня делегація з Покровська разом з мером Русланом Трибушкіним взяла участь у форумі «Щедрик INVEST», що проходив  у Києві.

Олена Олехнович з радістю розповідає про рідний край. «Нам є чим пишатися. Ми свято бережемо  славні імена земляків. Це тільки у нас зібралося  дві з половиною тисячі дітей, які співали «Щедрик» (цей факт зареєстрований у Книзі рекордів України). Або ж чого варта Всеукраїнська акція «За мир і щастя в Україні».  Школярка з Покровська Лілія Дорошенко за підтримки однодумців з усіх регіонів України зібрала найбільшу карту миру з пазлів у вигляді географічного начерку кожної області. А художник-новатор зі швидкісного малювання Денис Дитинюк за кілька хвилин створив портрет Кобзаря. Нині ця робота прикрашає вестибюль бібліотеки. Або чого вартий той факт, що у Покровську створили ялинку  з п’яти тисяч дзвіночків! Їх чистим передзвоном діти прифронтової зони вітали з прийдешнім роком всю Україну».

Дмитро Єсипенко, головний редактор журналу «Наука і суспільство» презентував читачам бібліотеки журнал «Наука і суспільство», розповів про його 95-річну історію, передав кілька примірників у фонди бібліотеки. Василь Кушерець відповів на запитання читачів бібліотеки. «Мені доволі близький по духу цей край, –  сказав Василь Іванович. Свого часу  доводилося працювати у цих краях, неодноразово бувати. Приємно щоразу помічати позитивні зміни».

А  місто справді змінює обличчя. Приміром, ранок у міських школах починається з гімну України. У школах відновлюються й створюються хори, в яких співають твори Миколи Леонтовича.

Людмила ЧЕЧЕЛЬpokrovsk

Володимир Алтухов, Василь Кушерець, Дмитро Єсипенко на зустрічі зі студентами Донецького національного технічного університету.pokrosk2

З читачами бібліотеки Покровської центральної бібліотеки імені Тараса Шевченка

Фото авторки