Подружжя з Великобританії важко переживало смерть тварини і вирішили клонували любимого собаку Ділана породи боксер.

Боксер Ділан помер у червні, а 26 грудня 2015 року мав стати першою у Великобританії домашньою твариною, яка практично «постала з мертвих». До того ж відразу у двох примірниках.

Так і сталося.

KlonСмерть Ділана наступила в результаті зупинки серця на тлі важкої пухлини мозку, що не підлягала оперуванню. Проте, незадовго до того, безутішні власники собаки, Лаура Жак і Річард Ремде з Йоркширу, почули про Південнокорейську компанію, яка надає послуги з клонування собак. Заплативши майже сто тисяч доларів і віддавши спеціалістам зразки шкіри (з першого разу процедура не спрацювала), вони стали чекати.

Із зразків біологи видобули ДНК, а потім помістили в яйцеклітину собаки, у якої попередньо видалили її власний геном. Вплив на ДНК надзвичайно слабких електричних розрядів спричинив клітинне ділення. Потім майбутній ембріон помістили в матку сурогатної собаки-матері.

Для експертів ця робота була унікальною: через втрату першого зразка їм уперше довелося працювати з ДНК, що вилучена через 12 днів після смерті «об’єкта». Звичайно, час, відпущений на видалення ДНК, складає близько 5 днів за умови зберігання в холодильнику (заморожувати загиблого спеціалісти Sooam не рекомендують).

Тепер Лаура і Річард чекають відразу двох нащадків свого улюбленця – вірніше, дві його абсолютно ідентичні копії, які повинні з’явитися на світ напередодні нового року.

«Думаю, я сприйматиму їх, як собачат Ділана, - сказала Лаура в інтер’ю, - хоча в них будуть усі сто відсотків його ДНК».

Засоби масової інформації повідомляють також, що в Росії вчені мають намір клонувати мамонта. ЗМІ пишуть також про спробу відтворити копії Джона Леннона (за матеріалами ЗМІ, 25.12.2015 р.).