Цій темі присвячено засідання круглого столу, яке відбулося 21 грудня в лекторії «Трибуна вченого» Товариства «Знання» України. Засідання відкрив голова правління Товариства «Знання» України, доктор філософських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки, президент Університету сучасних знань Василь Кушерець.

«Партнерство Україна - НАТО: сучасний стан і перспективи» - так окреслили тему для обговорення організатори заходу.

Голова громадської ліги «Україна - НАТО» Сергій Джерж, заступник голови Олег Кокошинський, капітан першого рангу запасу Павло Лакійчук - активіст ліги, інформували присутніх про нинішній стан справ співробітництва України і НАТО.

Підкреслювалося, що в ситуації, що склалася, члени НАТО ухвалили рішення про збільшення допомоги Україні шляхом створення чотирьох проектів Цільових фондів, зокрема в галузі командування, управління і зв’язку; матеріально-технічного забезпечення і стандартизації; кіберзахисту; соціальної адаптації колишніх військовослужбовців. Члени Альянсу ухвалили істотне збільшення внесків на реалізацію Програми професійного розвитку, яка слугує розбудові оборонного потенціалу й підтримці зусиль у галузі реформування структур безпеки і оборони України.

В. Кушерець і виступаючі підкреслювали особливе значення для України співпраці із НАТО, що Україна не зійде з наміченого курсу, всупереч намаганням Російської Федерації цьому завадити. Більшість членів НАТО підтримують Україну і сприяють її входженню до складу Альянсу. З 2014 року Україна стала лідером із отримання коштів від НАТО на наукові проекти.

Співпраця України та НАТО здійснюється під гаслом «Наука заради миру». Україна виконує такі важливі проекти як створення мережі УРАН (забезпечення доступу до Інтернету мільйону користувачів у ста вузах країни); розробка генератора рентгенівського випромінювання «НЕСТОР»; термоелектричних матеріалів для збереження енергії (довговічних, екологічних, що дозволяють здобути енергію у важкодоступних місцях); створення наноматеріалів, які захищають від електромагнітного випромінювання.

Учасники круглого столу одноголосно висловилися за правильність курсу України щодо входження до НАТО.

Прес-служба Товариства «Знання» України

22.12.2015 р.