Голландці створили рослини, що виробляють електрику.

Суть технології така ж, як і старий шкільний дослід, в якому джерелом енергії є картопля. Але винайдений спосіб не шкодить самій рослині.

На практиці все виглядає так: рослина особливого виду висаджується у спеціальний пластиковий контейнер площею близько четвертини квадратного метра.

В процесі інтенсивного росту і фотосинтезу ці рослини виробляють деякі види цукрових з’єднань. При цьому, кількість вироблюваного цукру перевищує потреби в кілька разів і зайве через кореневу систему скидається назад у грунт.

Цукор, «викинутий» рослинами, активно вступає в реакцію з киснем, якого достатньо в атмосфері. Під час такої хімічної реакції виробляється багато вільних електроном, котрі збираються зануреними в грунт електродами. Таким чином одержуємо електричний струм, якого достатньо для живлення світодіодних лампочок, зарядки акумуляторів батареї телефону або роботи Wi-Fi точки доступу.

Випробування даної технології було розпочато компанією Plant-e в листопаді минулого року в рамках програми «Starry Sky». Таким чином, майже 300 вуличних фонарів, кілька Wi-Fi точок доступу і точок зарядки мобільних телефонів, які розташовані біля офісу Plant-e і на території військового музею вже працюють від енергії, що її виробили рослини.

Представники компанії Plant-e вважають, що така технологія дозволить одержувати електричну енергію в бідних регіонах планети, що віддалені від «благ цивілізації» і де немає можливості використовувати інші технології добування екологічно чистої енергії.

Назва рослини, що може виробляти електрику, не називається (за матеріалами сайту Segodnya.ua).