dogdНауковий світ давно замислювався над тим, як деякі генетично схожі віруси з'являються в різних частинах світу, і навіть мають глобальний характер.

Останні дослідження, проведені міжнародною командою вірусологів з США, Канади та Іспанії, розкривають незвичайний процес, про який раніше вченим навіть не снилося.

Отож, віруси поширюються по нашій планеті високо в атмосфері.

Під час дослідження з'ясувалося, що до 800 мільйонів вірусів може потрапити в атмосферу з кожного квадратного метра земної поверхні.

dogd 2Вони піднімаються разом з парами води, через вітри, навіть на висоту 3000 метрів, де вони подорожують з хмарами на тисячі кілометрів, а потім падають на землю або у воду з дощем або пустельним пилом.

Під час дослідження вірусологи встановили спеціальні зонди в іспанських горах Sierra Nevada. З їх допомогою вони зібрали багато корисної інформації про кількість вірусів та бактерій, що падають на землю. Кількість вірусів кожного разу була від 9 до 461 разів більша, ніж бактерій.

Дослідники також дізналися, що найбільше у світі подорожують віруси та бактерії, що надходять з морів та океанів. Дослідження показують, що атмосфера та погодні явища відіграють значно більшу роль у поширенні мікроорганізмів у всьому світі, ніж ми раніше думали (джерело: geekweek.pl, 9 лютого 2018 р.).