Зорова функція є однією з найважливіших. Вона, по суті, впливає на все життя людини. Проблеми зору різноманітні: вроджені вади, що можуть призвести до повної сліпоти дитини, проблеми з прозорістю кришталика або з внутрішньо очним тиском, травматичні та опікові пошкодження, запальні та дистрофічні захворювання, онкологічні враження ока та навколоочних тканин.

Всесвітньо відомому Інституту очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П. Філатова від створення вже більше 8 десятків років. Які в останні роки з’явилися винаходи, вдосконалення, методичні розробки, що рекомендовані до запровадження або вже увійшли в практичну офтальмологію? Чи підтримуються і яким чином нині науково-просвітницькі традиції?

Про це розмова з директором інституту Наталією Володимирівною Пасєчніковою, член-кореспондентом Національної академії медичних наук України, доктором медичних наук, президентом Товариства офтальмологів України.

- Очних проблем завжди було немало, а зараз їх більшає, це – зворотній бік цивілізаційних процесів. Багато людей страждають і наше завдання їм допомагати. Наука зараз розвивається надзвичайно швидко і недалекий той час, коли буде винайдено замінник зорового нерва або матеріал для штучної рогівки, що стало б величезним відкриттям і спасінням для багатьох людей. Сподіваюся, що це обов’язково станеться. І може саме в нашому інституті. Ще В.П. Філатов сказав, «що сьогодні для лікарів не під силу, завтра стане можливим».

Ми підтримуємо кращі традиції попередників, їх працездатність, ініціативність - Володимира Філатова, Надії Пучковської та багатьох науковців інституту, які входять до відомої Філатовської офтальмологічної наукової школи і пишаються тим, що вони «філатовці».

В минулому році інститут отримав патенти на 5 винаходів, в цьому вже (а рік ще не закінчився) подано 6 заявок. Серед них такі надзвичайно важливі як: способи зниження високого внутрішньоочного тиску, лікування ерозій і виразок рогівки, визначення колірних порогів у дітей молодшого віку та інші, що конкретно спрямовані на поліпшення зорових функцій і попередження різних ускладнень. Вони вже використовуються на практиці разом з методиками і технологіями, якими користуються фахівці в усьому світі. Це і лазерна корекція зору, і використання ультразвуку та магнітної терапії, застосування кріовпливу, імунологічної, ендокринної та тканинної терапії та ін.

Нині діяльність інституту спрямована на розробку багатьох фундаментальних та прикладних проблем офтальмології. Наші працівники та науковці співпрацюють з інженерами, конструкторами і технологами, фахівцями з розробки медичних приладів, оптики, програмування, навіть, електрозварювання. Результатами такої співпраці стають нові діагностичні прилади, хірургічний інструментарій, пристрої для наукових досліджень тощо.

В арсеналі науково-просвітницьких засобів - «Офтальмологічний журнал», яким користуються всі працівники галузі, читають його й закордонні фахівці. Систематично проводимо конференції, семінари з найактуальніших питань офтальмології. Багато уваги приділяємо інформаційній роботі: через засоби масової інформації повідомляємо про найновіші розробки, читаємо лекції, виступаємо по радіо і на телебаченні. Постійно інформуємо спеціалістів галузі про нові розробки через сайт інституту.

Колектив розробив і виконує низку проектів, спрямованих на попередження очних хвороб, запобігання втраті зору.

Варто згадати проект «Хочу бачити» (спільно з благодійною організацією «Фонд родини Нечитайло») з допомоги недоношеним дітям, в яких виявлене захворювання на ретинопатію. Або інформаційний проект «Червоний рефлекс», що спрямований на раннє виявлення очних пухлин. Одним із досягнень інституту є створення додатку до мобільних телефонів, названого «Добре бачу». Його розробили фахівці лабораторії розладів бінокулярного зору. В додатку містяться комплекси вправ для тренування рухового апарату очей із дикторським супроводом. Це пристосування отримало високу оцінку вітчизняних та європейських експертів і тих, на кого воно було розраховане. Проект втілений у практику спільно з компанією «Київстар». За отриманою від партнерів інформацією, додаток на свої мобільні телефони та планшети лише за перший рік встановили більше 50 тисяч споживачів. Спеціальним дослідженням доведено, що виконання розроблених вправ знімає втому очей, а гострота зору одразу після їх виконання підвищується на 10 відсотків.