Вчені Лінчепінгського університету Швеції розробили метод, щоб «оживити» штучно створені синтетичні м’язи за допомогою енергії людського тіла. Розробка штучних м’язів – не новий винахід. Але синтетичне м'язове волокно потребує особливого типу живлення.

 

novosti10Новий метод передбачає, що штучні м’язи можуть отримувати енергію для скорочень від глюкози і кисню – за тим же принципом, що і справжні.

Як це працює. Тонкі пластини штучної тканини складаються з двох шарів полімеру, між якими розміщена тонка мембрана, яка містить особливий фермент. При взаємодії з глюкозою і розчиненим у воді киснем синтетичний м’яз скорочується, як справжній.novoti102

"Ці ферменти використовують глюкозу і кисень так само, як і в організмі, щоб виробляти електрони, необхідні для приведення в рух штучного м'яза, виготовленого з електроактивного полімеру", – розповів викладач кафедри університету Едвін Ягер.

За задумом учених, цю технологію можна буде використовувати на інших середовищах для створення автономних роботів, здатних, наприклад, вести екологічний моніторинг в озерах (tv.ua, newatlas.com, 28.06.2019).