Вчені зібрали докази того, як час народження дитини впливає на її розвиток, а значить і на подальше життя.

На формування плоду в утробі матері впливає безліч факторів, перш за все – харчування матері. Діти, зачаті в періоди голоду, ростуть слабшими, ніж покоління, яке народилося в достатку. Але навіть в розвинених країнах, де їжа багата, недолік білка, вітаміну C і вітаміну D може спричиняти затримку розвитку мозку, проблеми з серцем і кістковою тканиною зародка.

Сезонні віруси, такі як грип, шкодять здоров'ю не тільки матері, але й дитини. Вагітність в зимовий час з коротким днем ​​і найдовшою ніччю підвищує ризик виникнення у матері сезонного афективного розладу (зимової депресії), яке означає схильність малюка до депресій через недостатнє вироблення серотоніну.

Навколишнє середовище в перші місяці життя істоти має важливий вплив на весь організм.

Як підтвердили експерименти на мишах, народжені взимку гірше адаптувалися до зміни освітлення з літнього на зимовий, що спричиняло більш низький апетит і слабку активність у порівнянні з побратимами, народженими влітку, – ті прекрасно звикали до зими.

Вчені провели десятки досліджень і дійшли до таких висновків:

Народжені весною - в березні, квітні і травні мають найвищі показники гіпертимії (загального оптимістичного настрою). Гіпертиміки більше за інших схильні розглядати падіння, як прелюдію до чергового зльоту. Але, згідно з дослідженням, здоров'я 52 тисяч чоловік (Великобританія, 2012 рік), які народжені в травні, також є рекордсменами за клінічною депресією. А найнижчі шанси на розвиток цього захворювання – у народжених в листопаді.
Літні іменинники схильні до перепадів настрою, офіційно це має назву циклотимія. Крайня стадія циклотимії – біполярні розлади, маніакально-депресивний психоз (МДП). Але у цьому випадку ситуація схожа на дію щеплення: вводять трохи збудників хвороби, і це допомагає організму побороти сильнішу атаку бактерії або вірусу. Так і тут: легкі перепади настрою вберігають від серйозних "гойдалок" – найнижча захворюваність біполярним розладом зафіксована у народжених у серпні.

novosti34

Люди, які народилися влітку, мають часті перепади настрою.

Осіннім дітям, народженим на піку продуктового достатку, пощастило: у них також сприятливі світлові умови (відповідно, низький ризик депресії), вони також рідше страждають біполярними розладами. Їхня проблема – схильність до дратівливості.

novosti35

Народженні восени мають високий рівень дратівливості.

Зимовим пощастило найменше: у них висока схильність до депресій, біполярних розладів та ризвитку шизофренії. На щастя – їх не так легко роздратувати, як осінніх, а ще, згідно з дослідженням біографій 300 знаменитостей, зимові іменинники підвищують ймовірність прославитися. Народжені в холодну пору року також демонструють велику креативність і винахідливість при вирішенні завдань.novosti37

Люди, які народилися взимку, мають високий шанс прославитися.