Вчені всього світу б'ють тривогу, так як у світі стрімко поширюється надстійкий грибок Сandida auris, який має дуже велику стійкість до ліків і може викликати важке зараження крові.

"Супергрибок" був виявлений уперше 10 років тому і за останні роки захворювання зафіксований більш ніж у 30 країнах світу, включаючи США, Австралію, Німеччину, Ізраїль, Південну Африку та Індію. Вчені не могли зрозуміти, яким чином грибок може так стрімко рухатися по планеті і викликати у людей серйозне захворювання, яке веде до важкого ураження крові.

"Це дріжджі, які ведуть себе як бактерії", - пояснив Том Чиллер, спеціаліст із грибкових захворювань. Він додав, що інші види цього ж грибка Candida і раніше були присутні в тілі людини – на шкірі, в кишечнику і якщо в організмі немає дисбалансу, серйозних уражень і захворювань він не викликає. А ось дисбаланс, який з'являється після вживання сильних антибіотиків, міг спричинити поширення Candida та кандидоз в організмі людини.

"Аргумент, який ми наводимо на основі порівняння з іншими близькими родичами грибків, полягає в тому, що в міру того, як клімат теплішає, деякі з організмів, включаючи Candida auris, адаптуються до більш високих температур, і при цьому можуть прориватися через захисні механізми людини, як температура", - повідомляється в новому дослідженні в журналі mBIO.

Імовірно, цей грибок раніше існував в навколишньому середовищі, на водно-болотних угіддях, а потім мутував і почав заражати птахів, а ті в свою чергу – людину.

Аналізи ДНК показують, що в межах одного регіону штами грибка ідентичні, а от в різних країнах відрізняються. І найнебезпечніше – це, що вчені виявили 5-6 мільйонів різних видів грибка. Вони не всі небезпечні, але кілька сотень з них можуть викликати серйозні захворювання у людини, які не піддаються лікуванню звичайними лікарськими засобами (STYLER › Новини науки, ТСН, 24.07.2019).