Португальські хіміки запропонували нові методи покриття бавовняних волокон пахучими молекулами.

Довго зберігати свіжість одягу у спекотну погоду неможливо, і вже до середини дня багато людей виділяють сильні та неприємні запахи поту.

Боротися з ними практично неможливо: потіння дозволяє організму охолоджуватися, а піт неминуче переробляється у бактерії, які живуть на шкірі, в результаті чого і виділяються летючі пахучі речовини.

Однак автори нової статті, опублікованій в журналі ACS Applied Materials & Interfaces, запропонували свій спосіб протидіяти запаху поту. Для цього португальські вчені на чолі з Карло Сільвою апробували два методи покриття тканин молекулами β-цитронелола, відповідальними за запах лемонграсу. У першому варіанті автори використовували рецепторний білок свиней, здатний зв'язувати цитронелол. Виділивши його, вони доповнили молекулу новим доменом CBM, який дозволяє комплексу закріплюватися на поверхні бавовняного волокна. В альтернативному варіанті вчені помістили пахучу речовину в крихітні ліпосоми, доповнені тим же CBM.

Отримавши зразки, вкриті цитронелолом за допомогою того чи іншого методу, вчені випробували їх, поміщаючи в слабкий кислотний розчин, що імітує вплив кислого середовища поту. Виявилося, обидва вони відмінно «розкривають» запах, однак білкова методика дозволяє отримати швидкий і сильний викид молекул, тоді як ліпосоми діють більш повільно і контрольовано і до того ж здатні вмістити більше пахучих речовин. Автори впевнені, що і той, і інший варіанти можуть знайти застосування в майбутньому (Ukr.Media, 03.08.2019).