У конференц-залі Товариства "Знання" України 23 лютого відбувся вечір, присвячений геніальній українській поетесі, громадському діячеві Лесі Українці. У цей день народився і відомий Лесь Курбас. В цьому є щось символічне.

Відкриваючи подію, голова правління Товариства «Знання» України, член-кореспондент НАПН України, доктор філософських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Василь Кушерець, сказав, що Товариство щорічно в день народження поетеси проводить різні заходи, бере участь у наукових конференціях, які проходили у минулі роки в Житомирі, Новоград-Волинському, Черкасах, Києві. Він зазначив, що творчість Лесі України актуальна, вона заклична і глибоко патріотична, насичена любов’ю до України, вірою в непереможну силу народу, його самобутність. Поетеса боролась за Україну, бачила її вільною і незалежною. Цим пронизані усі її вірші, драматичні твори. Вона вірила в нове життя. Їй доводилося у своїх творах приховувати справжні думки і мрії, використовуючи різні прийомі, вдаючись, наприклад, до міфології.

Василь Кушерець наголосив, що Леся Українка розумілася не лише на поезії, а й вникала в економічні питання, писала книги з історії України., могла сперечатися, відстоювати свою думку. Леся Українка є маркером поведінки українців, які люблять свою землю, традиції. Це була красива і сильна духом жінка, в усіх її творах присутні символи непереможності, сильного духу.

На вечорі виступив Василь Василашко - учений секретар правління Товариства, лауреат премії імені Лесі Українки, заслужений журналіст України, який прочитав вірші поетеси та свої власні. Добрі слова про Лесю Українку як героїчну жінку та її творчість, що випромінює світло, сказав професор Василь Неволов. Власний вірш про Лесю Українку прочитала директор Київського коледжу Тетяна Петровська, член Національної спілки письменників України. Із віршем виступила студентка другого курсу коледжу Катерина Кошова.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України

23.02.2018 р.