У зоряній залі Київського планетарію 24 січня 2018 року відбулася презентація книги голови правління Товариства «Знання» України, президента Університету сучасних знань, доктора філософських наук, професора, члена-кореспондента НАПН України, заслуженого діяча науки і техніки Василя Івановича Кушерця «УКРАЇНА ПОНАД УСЕ. ЧАС ДЛЯ УКРАЇНИ ЖИТИ».

Книга видана видавництвом «Знання України» на початку 2018 року. Її обсяг 140 сторінок.

Вів вечір учений секретар Товариства «Знання» України, член Національної спілки письменників України, заслужений журналіст України Василь Василашко. Він зазначив, що книгу вже схвально зустріли читачі, про що свідчать надруковані реценції та відгуки у листах.

Автор книги розповів, що його праця ґрунтується на тих проблемах і питаннях, які були і продовжують бути предметом обговорення у Товаристві «Знання» України упродовж останніх років на лекціях, семінарах, засіданнях круглих столів тощо. В лекторіях товариства виступають учені, громадські активісти, фахівці різних галузей знань, які порушують актуальні питання сьогодення, в результаті чого формується суспільна думка. Важливими її складовими є забезпечення єдності, патріотизму, громадянської відповідальності кожного і держави, згуртованості у боротьбі із ворогом, що окупував частину України. В. І. Кушерець назвав окремі розділи книги, зокрема такі як «Наші найвищі святості», «Де єдність, там і сила», «Патріотизм розвивається з любові», «Патріотизм визначає долю держави», «Употужнення української держави», «Політичне просвітництво – шлях до миру та злагоди» та інші.

Голову правління з виходом книги та нагородженням його орденом «Знак пошани» III ступеня привітав перший заступник голови правління Товариства «Знання» України Валентин Глушко.

В обговоренні змісту книги взяли участь доктор фізико-математичних наук, автор серії книг «Нехай не гасне світ науки», лектор Товариства Василь Шендеровський, заступник голови Федерації профспілок України Євген Драп’ятий, директор Київського коледжу Університету сучасних знань Тетяна Петровська, голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський.

Виступаючі відзначали актуальність видання, говорили про глибокий зміст порушених питань, наголошували на більш настирливій та конкретній роботі з формування громадської думки, роботі з молоддю, підвищенні ролі Товариства «Знання».

Такі книги конче потрібні – загальний підсумок презентації. Її учасники могли ознайомитися з книгою та іншими виданнями на стенді видавництва «Знання України», придбати книгу з автографом автора.

Завершився вечір художньою частиною – виступами хору «Чумаки», яким уперше диригував Орест Шинкарук, і Народного хору Віталія Лисенка – лауреата національних оглядів і премій, під керівництвом заслуженого працівника культури України, лауреата обласної музичної премії Ірини Якубовської і лауреата міжнародних конкурсів Віктора Туровського.

Хор «Чумаки» порадував слухачів – цінителів його творчості новим репертуаром. Звучали пісні «А вже років двісті», «Ой наїхали вози», «Із-за гори», «Чуєш, брате мій» та інші чумацькі пісні.

Основною темою виступу хору Віталія Лисенка були зимові різдвяні свята. У повному складі хор вийшов не сцену під мелодію «Заметіль», вітаннями з Новим роком та побажаннями «здоров’я міцного, щастя земного, чистої води з криниці, в полі – ярої пшениці, хліба, солі на столі і погоди на душі». На музику Ірини Федишин прозвучала пісня «Україна колядує», багато інших різдвяних пісень, в яких прославлявся Христос, Свята вечеря, Василі та Миколи.

Приємно вразили публіку своїм виконанням пісні «Ми не вінчані досі» на слова Василя Василашка солісти Микола Нянчук та Ірина Якубовська, музику до неї написала Ганна Маковська. Солістка хору Ганна Ярмолюк натхненно заспівала пісню «Скаче в полі білий кінь» - на слова Василя Котляра, музику Олексія Чухрая. У виконанні Любові Діденко вперше прозвучала пісня на слова Тетяни Петровської, музику Ганни Московської «Любов».

Дотепними колядками хор нагадав, що йорданська вода зробила своє очисне хрещення всім людям і тепер зима не страшна, будуть обнови, добро, щастя. «Будьте здорові» – ця колядка прозвучала на завершення вечора.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України.

25.01.2018 р.