Чорно-сірий кристал перовскит змінює наші уявлення про енергетику, зв‘язок і якість зображення. Але це відбуватиметься не швидко.

kamenМінерал відкритий у XIX столітті, оголошений проривним матеріалом у 2013 році. А головні досягнення в дослідженні перовскиту в майбутньому.

Сьогодні перовскит — це в першу чергу матеріал для виготовлення недорогих і эфективних сонячних елементів. На те, щоб підняти їх КПД з 4 до 22%, пішло приблизно 7 років. А в квітні 2017 року фізики з Австралійського національного університету відзвітували про підвищення ефективності до 26%.

Для досягнення цього результату вчені механічно з’єднали перовскитові елементи з кремнієвими. Нові сполуки виявилися набагато дешевшими тих, які застосовувалися. А це визначальний параметр при використанні сонячної енергії, адже перетворювачами доведеться покривати покрівлі будинків або великі ділянки пустинь. Проте, за надійністю перовскитові елементи поки що помітно поступаються кремнієвим, призналися вчені…

Але вже відбуваються відкриття, які дозволяють в найближчому майбутньому поставити крапку в цьому змаганні. Більшість розробників обіцяють, що ринкові версії приладів із застосуванням перовскиту з‘вляться вже в 2018 році. Проте це не стільки огляд досягнень минулого, скільки прогноз на майбутнє, що може стати прикладом того, як наука проникає в техніку (за матеріалами ЗМІ).