Міжнародна група вчених-астрономів вперше в історії виявила гелій в складі атмосфери екзопланети. Ця екзопланета, WASP-107b, знаходиться на відстані 200 світлових років від Землі в напрямку сузір'я Діви, її розміри порівнянні з розмірами Юпітера, але її маса становить всього 12 відсотків від маси нашого газового гіганта.

Для того, щоб зробити це відкриття, вчені використовували новий метод, який в майбутньому дозволить їм вивчати атмосфери ще більш далеких екзопланет.

Планета WASP-107b відноситься до класу "гарячий Юпітер", але вона має найхолоднішу атмосферу серед відомих подібних планет. Термін "холодна атмосфера" зовсім не відображає температуру в нашому звичайному розумінні, середня температура атмосфери WASP-107b становить близько 500 градусів за Цельсієм.

Відзначимо, що гелій є елементом, другим за кількістю у відомій нам частині Всесвіту, адже він виробляється в результаті процесів термоядерного синтезу, що йдуть всередині всіх зірок. У Сонячній системі гелій присутній в досить великих кількостях на всіх планетах, що мають атмосферу.

Астрономи припускали, що атмосфери далеких планет так само повинні бути багатими на гелій, однак, цей елемент до останнього часу не було виявлено в атмосферах екзопланет, які вдалося вивчити вченим.

Гелій в атмосфері планети WASP-107b був знайдений за допомогою "поважного" космічного телескопа HubbleSpaceTelescope, який провів спектральні вимірювання світла, що пройшло крізь верхні шари атмосфери цієї планети. Знята спектральна характеристика охоплювала і інфрачервону ділянку, в якій знаходяться спектральні лінії атомів гелію, які перебувають у збудженому енергетичному стані. Відзначимо, що новий метод відрізняється від використаних раніше методів тим, що він не охоплює ультрафіолетову частину спектру.

Аналіз даних показав, що світло містить чіткий спектральний "підпис" гелію. А більш детальний аналіз даних дав дивовижні результати: виявляється, що планета WASP-107b оточена розрідженою газовою хмарою, що простирається від неї в космос на десятки тисяч кілометрів.

Вчені вважають, що нова технологія, заснована на використанні інфрачервоного діапазону, може використовуватися в майбутньому для виявлення багатих воднем атмосфер, які оточують планети менші за розміром, тобто порівнянних за розмірами із Землею. "Ми збираємося використовувати нову технологію з телескопом JamesWebbSpaceTelescope (JWST), розповідає Джесіка Спейк (JessicaSpake) - вчений з Ексетерського університету, -...Адже, використовуючи інфрачервоний діапазон замість ульрафіолетового, ми зможемо заглянути в космос набагато глибше і побачити планети, що мають атмосфери, багаті воднем і гелієм "(за матеріалами daylytechinfo.org підготував студент 3-го курсу коледжу УСЗ, спеціальність «Журналістика» Руслан Гуров).