Останнім часом багато курців перейшли на вейп, вважаючи, що електронна сигарета більш безпечна для здоров'я. Серед них виявилися і підлітки. Наскільки виправдана така заміна, розповіла дитинолог, дитячий алерголог медсанчастини "Добробут" Катерина Ковбаско.

"Це модно, незвично, круто – парити вейп", – вважають підлітки. Справді, замість сигаретного диму – приємний аромат. Чому б і ні? Але вейп – лише данина моді і бажання наслідувати тим людям, які є для дітей авторитетом. Підлітки дуже швидко потрапляють під вплив оточення, хоча у них немає природної потреби в курінні.

Однак багато хто забуває, що як і куріння звичайної сигарети, так і ширяння вейпа викликає нікотинову залежність. Річ у тім, що нікотин діє на курця розслабляючи, тимчасово покращуючи його настрій. Тому цей ефект хочеться повторити.

"За офіційними даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, кожна п'ята дитина в Україні курить електронну сигарету", – розповіла лікар.

"Ми не куримо, а паримо. І це не так шкідливо", – переконані багато курців. Але вони забувають про те, що наші легені взагалі не призначені для вдихання як парів, так і диму. Особливо якщо це відбувається регулярно.veip

Наприклад, для дорослої людини ми рекомендуємо обмежитися п'ятьма звичайними сигаретами в день, але для організму, що росте – це не показник норми, розповіла Катерина Ковбаско.

Якщо говорити про вейпи, то варто знати, що входить в його склад:
По-перше, це пропіленгліколь – речовина, що міститься в багатьох продуктах побутової хімії. До того ж немає даних, що вона абсолютно безпечна.

По-друге, в вейпі є гліцерин. Однак на даний момент шляхом досліджень поки не доведено, що відбувається при його згорянні. Тобто що вдихає людина? Чи виділяються шкідливі речовини чи ні?

По-третє, до складу вейпу входять ароматизатори, які можуть викликати алергію. Крім того, людина сама вибирає різні добавки для

вживання. Курці просто забувають: все, що потрібно легеням – це чисте повітря. Парування вейпа викликає таку ж залежність, як куріння звичайної сигарети, прийняття наркотиків або алкоголю. І чим раніше дитина починає курити (парити), тим швидше виникає звикання
– зазначила лікар.

Якщо вибирати між звичайною сигаретою і вейпом, то другий варіант буде менш шкідливий, але сказати, що від електронної сигарети курець отримує більше користі, не можна. Тим паче, якщо це підліток (за матеріалами ЗМІ, 1 – 15 листопада 2018).