Технології та зростання тривалості життя людей концептуально змінюють філософію сучасної медицини. Футуролог назвав головні тренди цифрової медицини на найближчі десятиліття.

ЕКОНОМІЧНА ПРАВДА побувала на лекції футуролога і доктора економічних наук Андрія Длигача. Він розповів про головні тренди сучасної цифрової медицини і про те, як зміниться світова галузь охорони здоров'я в найближчі 5-25 років.

Ключові тези лекції такі: «Уникати хвороби, а не лікувати її»,

Зараз медицина працює за моделлю "поточного теперішнього". Наприклад, офтальмологічні операції для більшої точності роблять роботи. Однак такі операції проводять так само, як до цього їх робили люди. Робот оперує, а хірург готовий втрутитися, якщо щось піде не так.

Ідеологія нової медицини заснована на тому, щоб за допомогою технологій доповненої і віртуальної реальності, штучного інтелекту (ШІ), роботизації та аналізу маси даних побудувати таку модель життя людини, щоб її не наздогнала хвороба, до якої вона схильна.

Футуролог і доктор економічних наук Андрій Длигач зазначив, що

IBM Watson, суперкомп'ютер фірми IBM, оснащений системою запитань-відповідей на основі штучного інтелекту, навчився прогнозувати виникнення хвороби Альцгеймера і Паркінсона за кілька років до появи симптомів.

Технологія і процедури лікування онкологічних захворювань за допомогою IBM Watson більш ефективні, ніж традиційні людські моделі (bioxparc.org, 4 квітня 2019, за Всеволодом Некрасовим).