При вивченні світу люди покладаються на зір та відчуття: об’єднуючи їх, вони розуміють, який об’єкт бачать і тримають у руці, - на відміну від роботів, що спеціалізовані на штучному інтелекті.

Команда дослідників з Масачусетського технологічного інституту розпочала розробку системи, яка допоможе роботам навчитися «відчувати» предмети на дотик.

Інженери інституту розробили датчик CelSight, який створює тактильні сигнали на основі зображення об’єктів і передбачає, до якого предмета і в якій його частині торкається маніпулятор роботизованої руки.

Для вивчення системи використовувалася веб-камера, за допомою якої було записано майже 12 000 роликів, що демонстрували різні речі. Одержані записи після розбивки на кадри склали базу даних із більш як 3 мільйонів зображень, співставлених із тактильними сигналами.

За словами вчених, на цьому етапі розробки робот може «відчути» дотик до плоскої поверхні або гострого краю. Керівник команди дослідників Юньчжу Лі стверджує: стосовно навколишнього простору модель може передбачити взаємодію з предметом із чисто тактильних дотиків. Він також відзначив, що якщо з’єднати два відчуття (зір і осязання), можна розширити здібності робота і зменшити обсяг даних, необхідних для виконання завдань, які пов’язані з маніпулюванням і скануванням об’єктів.

У перспективі дослідники сподіваються розширити можливості моделі для підвищення точності взаємодії із навколишнім середовищем (за: 4pda, переклад з російської).