Дослідники з Інституту вивчення й оцінки здоров'я у Вашингтоні витратили 25 років на те, щоб виділити десять основних факторів, що впливають на показники передчасної смертності у чоловіків. Всього ж фахівці нарахували 79 таких причин.

Рання смертність у чоловіків – сумна реальність, доведена статистичними даними та демографічними показниками по всьому світу. Для систематизації поглядів на проблему вчені з Інституту вивчення й оцінки здоров'я (ІВОЗ) у Вашингтоні з США провели масштабне дослідження, яке зайняло 25 років і охопило 188 країн світу.

У результаті вчені виявили 79 причин, що впливають на передчасну смертність. При цьому для чоловіка було виділено десять головних показників, які найчастіше виявляються фатальними.

Дослідження ІВОЗ проводилося з 1990 по 2013 роки. Потім почався етап обробки даних. Такий масштаб дозволяє створити досить точну й об'єктивну картину, вірну для більшості країн світу.

Головним фактором, що впливає на передчасну чоловічу смертність, називається високий артеріальний тиск. Гіпертонія призводить до виникнення небезпечних наслідків для здоров'я, причому, як показали дослідження, з рівним ступенем ризику як для чоловіків, так і для жінок.

Наступним фактором, що робить вплив на ранню смертність у чоловіків, виступає куріння і пов'язані з цим ускладнення. Ожиріння як причина смерті знаходиться на третьому місці в списку.

Четверте і п'яте місця ділять між собою цукровий діабет і дієта з високим вмістом солі. Згубна пристрасть до алкоголю знаходиться лише на шостому місці рейтингу смертельних факторів.

Сьому сходинку рейтингу займає дієта з низьким вмістом вітамінів і мінералів, восьму і дев'яту – погіршення екологічної обстановки та забруднення атмосфери. Замикає список підвищений вміст холестерину в організмі.

Зазначимо, що у жінок перші три місця у списку чинників, що впливають на передчасну смертність, займають гіпертонія, ожиріння і діабет. Куріння розташувалося лише на шостому місці, а алкоголізму в першій десятці і зовсім не значиться (Джерело: УкрМедіа, 29.09.2015).