Чергову лекцію в лекторії Товариства «Знання» України «Трибуна українознавця» член Національної спілки письменників України, лауреат літературної премії імені Івана Франка, лектор Товариства Володимир Білінський присвятив темі «Золота Орда та її поділ на 14 улусів».

Вів лекцію голова правління Товариства «Знання» України, президент Університету сучасних знань, член-кореспондент НАПН України, доктор філософських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Василь Кушерець.

Лектор привернув увагу присутніх до фактів перекручування інформації про різні історичні події, включення їх у книги та підручники з історії. Нині, зауважив він, до історії потрібно ставитися критично, бо тривалий час російські керманичі та під їхнім керівництвом вчені до історичних фактів додавали такі, яких не було і не могло бути, особливо, що стосувалися території України.

В. Білінський, зокрема, до речі, вже не вперше, зазначив, що Синьоводської битви в тому місці, про яке пишуть історики, насправді не було, адже не знайдено жодного підтвердження, проте ця подія досі фігурує в підручниках і книгах. Таких фактів немало.

Лектор зазначив, що фактом є те, що Золота Орда була поділена на 14 улусів Чингіз-ханом і розподілена між його братами, між тим у російських джерелах та інших йдеться про території, які жодним чином не відносилися й не могли відноситися до улусів. Невірно трактується також, що орда була монгольською, бо такої народності, нації як «монгол» не було.

Деякі історики неправильно трактують, що окремі землі, розташовані на території нинішньої України, відносилися до улусів Золотої Орди. Такі тверджнення жодними фактами не підтверджуються.

Свою розповідь лектор завершив тим, що до історії треба ставитися серйозно, собливо тієї, що ґрунтується на російських джерелах та радянському періоді. Справжню українську історію потрібно створювати.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України

24.05.2017 р.