На чергових посиденьках у Товаристві «Знання» України у вільній дискусії її учасники обговорювали тему «Феномен довіри в українському етнопсихологічному вимірі».

Свою точку зору на це питання висловила Світлана Ткаченко, економіст, психолог, бізнес-тренер, банківський працівник.

Учасники зустрічі мали можливість за спеціально розробленими питаннями оцінити свою особисту довіру до світу, інших людей і до самого себе. Анкета для оцінки довіри виявилася досить цікавою.

Світлана Ткаченко детально розповіла про різноманітності довіри, її структуру як людського явища. Це – явище персоніфіковане, стосується таких якостей людини як репутація, самопрезентація, відповідальність, уміння перемагати та багато іншого. Усіма різновидностями довіри можна управляти, усвідомлюючи й оцінюючи окремі фактори поведінки, шукаючи відповіді на запитання. Скажімо, чи може бути кохання без довіри? Чи може бути довіра без персональної відповідальності?

В принципі довіра – це фізіологічна потреба кожної людини. Цей феномен виховує кожен сам у собі, але має місце вплив як навколишнього середовища, так і окремих суспільних явищ.

Прикладом зниження довіри населення названо втрату людності України через голодомори, війни, примусове переселення. В першій половині ХХ століття в Україні, наприклад, втрачено 32,6 % населення, у 1990-2018 роках – 18,5 %. Це не відновлювальні втрати. Розуміння цього спричиняє страх, непевність, психологічну неурівноваженість. Звичайно, що інформація про ці факти впливає на ступінь довіри.

Дискусія виявилася досить цікавою. В обговоренні теми взяли участь журналісти Василь Василашко, Петро Швець, Людмила Чечель, майже всі учасники посиденьок.

Для розминки перед початком дискусії учасники заспівали пісню на слова Тараса Петриненка «Дороги іншої не треба».

Захід можна переглянути в рубриці «Ютуб» Товариства «Знання» України.

Прес-служба правління ВГО Товариство «Знання» України (Петро Швець)

4.04.2019 р.