У день християнського свята 19 січня 2018 року лецію на тему «Хрещення господнє як просвітництво» в лекторії «Трибуна вченого» прочитав професор, доктор богослов’я, лектор Товариства «Знання» України Віктор Веряскін.

Ведучий – голова правління Товариства «Знання» України, президент Університету сучасних знань, доктор філософських наук, професор, член-кореспондент НАПН України, заслужений діяч науки і техніки України Василь Кушерець.

Лектор зазначив, що Хрещення Господнє - третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан, або Водохреща. Православні та греко-католицькі християни відзначають його 19 січня, тому воно збігається зі святом Богоявлення. Опираючись на біблійні тексти та висловлювання атостолів, хрещення водою, що відбувається у цей день, є одним із семи хрещень.

Смисл цієї події не у воді. Вода є символом. Зануруючись у воду , людина очищається. Окрім цього, вже доведено вченими , що саме у дні Хрещення вода стає структурованою, набуває інших якостей, очищається і таким чином використовується як ліки, упродовж тривалого часу не псується..

Очищення водою – лише одна із форм очищення людини. Є очищення духом, вогнем, хрестом і, нарешті , вічним вогнем – гієною вогненною.

Хрещення виступає як просвітництво.

Водохреща — це чисто християнський звичай, що прийшов до нас на Україну разом із християнством і зайняв одне з найповажніших місць серед традиційних свят нашого народу.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України

20.01.2018 р.