В останні роки фахівці знаходили біля коричневих карликів особливості, які дозволяють зарахувати ці об'єкти до великих планет.

Позаземне життя може існувати у верхніх шарах атмосфери коричневих карликів, які є перехідними об'єктами між зіркою і планетою. До такого висновку прийшли астрономи з Великобританії, передає РІА «Новости» з посиланням на arXiv.org.

В останні роки фахівці знаходили у коричневих карликів особливості, які дозволяють зарахувати ці об'єкти до великих планет. Мова йдеться про наявність на них, наприклад, свинцевих і мінеральних "хмар", кисню, водню, вуглецю і азоту.

Це, на думку фахівців, достатні умови для проживання в атмосфері карликів мікробів, якщо їх розмір буде в десять разів менший, ніж у типових земних бактерій.

Причому, теоретично там можуть існувати і більші організми, якщо в атмосферах коричневих карликів будуть існувати потужні висхідні потоки повітря, аналогічні тим, що є на Юпітері і Сатурні.

За словами фахівця з Единбурзького університету Джека Єйтса, вивчення спектру коричневих карликів допоможе знайти сліди життя в їх атмосфері або ж переконатися, що його там немає.