Лауреатами Міжнародної премія імені Володимира Винниченка, заснованої в 1990 році за ініціативою поета Бориса Олійника, голови Українського фонду культури вже стали десятки видатних діячів різних сфер культури України та інших держав.

Присуджується вона за особливі заслуги в літературі, мистецтві та благодійницькій діяльності. Першим лауреатом цієї премії став письменник, громадський діяч Микола Руденко, який через переслідування за радянського режиму змушений був жити і працювати в Канаді.

Наперередодні Дня незалежності в Українському фонді культури імені Бориса Олійника відбулася церемонія вручення премії імені Винниченка передставникам усіх сфер культури - поетам, письменникам, художникам, композиторам, кіномитцям. Серед нових лауреатів відомі прізвища Микола Павленко, Сергій Шумило, Людмила Грабовенко, Володимир Касьянов та ін.

Лауреатами цієї премії стали голова правління ВГО Товариство «Знання» України, член-кореспондент НАПН України, доктор філософських наук Василь Кушерець, відомі активісти Товариства «Знання» Микола Степаненко і Ольга Ходацька.

Василь Кушерець відзначений премією за книгу «Україна: Голгофа ХХ століття», що видана в 2019 році до 85-річчя Голодомору-геноциду.

Виступаючи після вручення диплома і знака лауреата, Василь Кушерець зазначив, що до питання Голодомору не можна бути байдужим. Важливо зрозуміти природу Голодомору через сутність імперської держави, якою був СРСР, яку сповідує досі Російська Федерація. «Великоруський шовінізм підтримується на давній експансіоністській традиції, що розчиняє народи й конфесії навколо нагнітання спільної величі… Старі рефлекси відновлюються майже миттєво, як повернення до наркотичної залежності». Саме тому цю масштабну трагедію в Україні ми не можемо забувати.

Микола Степаненко відзначений за книгу про Казахстан, а Ольга Ходацька – за прекрасні вірші, які, за словами голови правління Українського фонду культури О. Д. Бакуменка, вже давно пора перекладати на музику.

За високі професійні досягнення та особистий внесок у розвиток культури Рада національної спільноти України , яку очолює заслужений працівник культури України Ашот Аванесян, вручила грамоти. Цієї нагороди удостоєний поет, учений секретар Товариства «Знання» України Василь Василашко, голова правління Твариства, член-кореспондент НАПН України, доктор філософських наук.професор Василь Кушерецьта багато інших громадських діячів.

Учасники церемонії ознайомилися із виставкою робіт художниці Наталі Мкртчян, присвяченою казахським мотивам, під гаслом «Несу у світ красу, добро і світло». У виконанні колишніх і нових лауреатів премії імені Володимира Винниченка прозвучали пісні, музичні твори, вірші.

Прес-служба правління ВГО «Товариство «Знання» України (Петро Швець)