Незвичайні сигнали радіоспалахів у зузір’ї Візничого, що їх деякі вчені вважають сигналами інопланетного походження, виникають не в Молочному Шляху, а в галактиці у декількох сотнях мільйонів світових років від Землі, йдеться в статті, опублікоованій у журналі Nature.

«Навіть не розуміючи, чим же вони все ж є, відкриття джерела – реальний стрибок уперед у справі розкриття природи і походження FRB-спалахів. Полювання за схожими радіоспалахами продовжується», прокоментував відкриття астроном Хайно Фальке (Heino Falcke) з університу Неймегена (Нідерланди). Сигнали з пустоти вперше про існування таємничих радіо спалахів (fast radio-burst, FRB) астрономи «заговорили» в 2007 році, коли були випадково відкриті під час спостережень за радіопульсарами за допомогою телескопа Паркс (Австралія).

В наступні роки вченим удалося знайти сліди ще дев’яти подібних спалахів, порівняння яких показало, що вони можуть мати штучне походження і навіть потенційно бути сигналами позаземних цивілізацій через пояснювальну періодичність їхньої структури.

Весною минулого року вчені вияснили, що джерелом однієї з таких FRB-спалахів була еліптична галактика, розташована в шести мільярдах світлових років від Молочного Шляху, що змусило їх зробити висновок, що подібні спалахи народжуються в ході злиття нейтронних зірок або інших компактних об’єктів, перетворюючись в чорну діру. В подальшому астрофізики виявили, що FRB-спалахи повторюються. Це спричинило сумніви стосовно цієї теорії.

Пауль Шольц з університету Макгілла (Канада) і його колеги, які відкрили «сигнали інопланетян», що повторюються, змогли локалізувати їх джерело, спостерігаючи за новими FRB-спалахами в тому місці, звідки прийшов спалах FRB 121102, що відкритий в обсерваторії Паркс в 2002 році. Як пояснює Шольц, більшість FRB-спалахів відкрито телескопами, які «дивляться» на дуже широку частину нічного неба через що їх точне розташування вкрай складно визначити навіть за наявності повторювального сигналу.

З цієї причини Шольц та його колеги спостерігали за FRB 121102 за допомогою 300-метрового телескопа Аресибо в Пуерто-Ріко і інтерферометра VLA, що дозволяє визначати розташування джерела з точністю до десятої частки секунди дуги.

В астрономів було всього 83 години на спостереження за допомогою VLA, але вони розбили їх дуже хитрим способом на шість місяців, спостерігаючи за тією точкою, звідки здогадно прийшов FRB 121102. Завдяки цьому їм вдалося зафіксувати зразу девять спалахів, що виходили з одного й того ж місця, пов’язаних з FRB 121102.

Виявилося, що даний сигнал виходить із сузір’я Візничого, з місця, поряд з яким розташовано декілька крупних галактик і зоряних скупчень. Але саме джерело спалахів перебуває в іншому об’єкті – в туманній галактиці, що для нас невидима в оптичному діапазоні, віддаленої від Землі як мінімум на 140 мільйонів світлових років. Як показали спостереження за нею за допомогою мікрохвильових телескопів, зірки у ній майже не формуються, і сама галактика дуже невеликих розмірів.

Подальші спостереження за цією галактикою показали, що вона постійно випромінює в радіодіапазоні, періодично спалахує і породжує спалахи, аналогічні FRB 121102. Їх джерелом є деякий компактний об’єкт у центрі даної галактики, характеристики випромінювання якого фактично виключають можливість того, щоб він був породжений деякими об’єктами всередині Молочного Шляху.

Природа цього випромінювання, як і раніше, залишається незрозумілою – точковий характер його джерела стверджує, що такі спалахи породжують чорні діри, проте відсутність рентгенівського випромінювання в тій точці FRB 121102 свідчить проти цієї ідеї. Аналогічним чином, FRB-спалахи не можуть породжувати залишки наднових через різниці їхніх спектрів.

Як вважають астрономи, «радіосигнали інопланетян» можуть виникати в результаті взаємодії нейтронної зірки і надмасової чорної діри, навколо якої вона повертається. З іншого боку, відсутність періодичності в FRB-спалахів ставить під сумнів і цю ідею. Тому, як сподіваються вчені, подальші спостереження за ядром галактики та джерелом FRB 121102, а також іншими спалахами такого типу, допоможуть зрозуміти, як вони народжуються і хто або що посилає їх на Землю.