Канадські вчені винайшли м'який і гнучкий сенсорний матеріал, який у майбутньому дозволить створювати гнучкі смартфони і планшети, а також фактично невидимі на шкірі адаптивні датчики здоров'я і фітнес-трекери. Інженери в різних країнах світу в останні роки працюють над створенням пластичних дисплеїв, і ця нова розробка — черговий крок .на шляху до створення гнучких гаджетів.

«Це перший прозорий сенсорний датчик, який здатний приймати сигнали під час деформації», — розповів інженер Мірза Сахіб Сарвар з Університету Британської Колумбії. Розроблений ним матеріал складається з високопровідного гелю між шарами силікону. Крім того, що датчик сприймає торкання при деформації, він також здатний сприймати «віртуальні» дотики, коли палець навіть не торкається плівки. Для цього розробники додали в гідрогель електроди, що дозволило створити електричне поле над датчиком.

Тестування проводилися на невеликому прототипі розміром 5 на 5 сантиметрів, але дослідники стверджують, що завдяки відносно невисокій вартості проблем з масштабуванням технології не виникне. За словами Мірзи Сарвара, новий матеріал коштує «всього кілька доларів за квадратний метр», і його можна буде використовувати навіть для виготовлення одноразових датчиків (за Ukr.Media).