7.05.19 в конференц-залі Товариства «Знання» України (ауд.312) відбулася важлива науково-просвітницька подія - презентація книги-дослідження відомого мовознавця, члена НСПУ, професора, лектора Товариства Івана Ющука «Словник української мови VІ століття» (випуск 2019 р., м.Львів).

Вів презентацію Кушерець В.І. – голова правління Товариства «Знання» України, член-кореспондент НАПН України, доктор філософських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України. Василь Кушерець зосередив увагу учасників презентації на великому значенні книги Івана Ющука за умов інформаційної війни проти України, століття зросійщення України, в умовах продовження окупації РФ частини Донбасу і Криму. Василь Іванович відзначив також велику науково-просвітницьку роботу з питань мови, яку проводить Іван Ющук, в тому числі в Товаристві "Знання" України як його провідний лектор.

60295634 1802382339905649 6634263109697536000 n

Я, в свою чергу, підкреслив важливість утвердження І.Ющуком давності нашої мови, яку за умов панування у нас "старшого брата" вважали "молодшою сестрою" російської, причому тоді, коли витоки української існували задовго до появи на світі "старшої сестри" і Москви. Як відомо, засновником писемної російської був Олександр Пушкін, а української - Іван Котляревський, автор "Енеїди", що вийшла ще до народження О.Пушкіна. Радий я, що прочитав на презентації вірш "Щоб не творили з нас меншину", опублікований в "Україні молодій" до 85-річчя І.Ющука. Зазначив і важливість Закону про українську мову, його захисту і виконання.

І.Ющук грунтовно презентував свою книгу. Українська мова, підкреслив дслідник, споріднена з багатьма іншими слов’янськими мовами, південних і західних слов’ян, які в УІ-УІІ ст. жили на теренах нинішньої України. Лектор навів приклади багатьох слів, що мають одкакове або схоже звучання в українській та інших слов’янських мовах – сербській, хорватській, лужицькій, чеській. Пращурами українців були східні слов’яни – анти, склавіни, а також – поляни, древляни, волиняни, білі хорвати тощо. Ці племена переселялись на землі сучасних південнослов’янських і західнослов’янських народів і цим зумовлена пдібність української мови і мов сучасних західних і південних слов’ян. Українська мова виокремилася зі слов"янських мов у VI — VII ст., що було одним із етапів її розвитку.

Отже, найголовніше, що професор Іван Ющук вважає і доводить, що українська мова існувала вже VІ столітті. Припускає і існування писемності, без якої важко уявити існування першодержав, племінних союзів, що доводить світова історія, припускає, що прадавню проукраїньку писемність було. очевидно, знищенно разом із винищенням пам"яток язичництва після запровадження християнства на Русі. У ті давні часи, як свідчить словник, уже у русів існували і були у вжитку слова "писати" і "читати". Добре, якби побільше бібліотек купили цю книгу. Я для бібліотеки свого села Куражин придбав і надішлю землякам.

Активну участь в презентації книг І.Ющука взяли присутні на ній учені, філологи, журналісти, знаннівці. Відомий дослідник прадавніх часів на території сучасної України, письменник Вадим Пепа зокрема доводив те, що першооснови української мови зароджувались ще у Мезинській археологічній культурі, яка існувала аж двадцять тисяч років тому на нашій території.

Письменник, редактор, дослідник проблем української мови Дмитро Пилипчук звернувся до міністерств культури, освіти і науки, НАН України, керівників національних, обласних універсальних та університетських бібліотек, ректорів університетів та академій з вимогою приділити гідну увагу комплектуванню цих книгозбірень словниками української мови, бо це – одне з найбільших КУЛЬТУРНИХ НАДБАНЬ нашої нації: упродовж лишень століття українська нація створила понад 7 тисяч словників національної мови; прикладів такої активності в лексикографіях країн Європи ми, можливо, і не знайдемо! Але вивчення ста електронних каталогів найбільших бібліотек України і двохсот найповажніших книжниць світу засвідчує, що жодна бібліотека світу не володіє ПОВНОЮ колекцією українських словників, а переважна більшість згаданих тут українських книгозбірень не володіє навіть трьома–п’ятьма відсотками загальнонаціонального списку наших словників. Тим часом величезний масив словників української мови, про який мало хто знає, доводить, що українська мова – одна з найрозвиненших мов світу; але її розвиток і утвердження потребують послідовної і серйозної підтримки!

Журналіст. філолог і бібліотекар, ревний пропагандист української мови у Фейсбуці, Анатолій Зубар зсередив увагу на необхідності активніше, більшими силами боротися за утвердження і розвиток української мови, зокрема в Інтернеті.

10.05.09 р.

Василь Василашко