У конференц-залі ВГО Товариства «Знання» України 20 травня в рамках розмовного клубу «Українські посиденьки», якими опікується Любов Лавриненко, відбулися досить цікаві зустрічі.

Член Національної спілки художників України Петро Нестеренко презентував солідну книгу «Шевченкіана в екслібрисі: 1917-2017», яку видали видавництва «Криниця» і «КВІЦ». Присвячена вона 205 річниці від дня народження Т. Г. Шевченка. Разом з автором книгу представляв директор видавництва «Криниця», народний художник України, лауреат Шевченківської премії Леонід Андрієвський.

Про Тараса Григоровича Шевченка, його роль в житті українців, його нескореність і непохитність у любові до України, який проявив себе і як поет і як художник, про переосмислення його як нашого сучасника, сказав у вступному слові голова правління Товариства «Знання» України, член-кореспондент НАПН України, доктор філософських наук Василь Кушерець.

Показуючи слайди екслібрисів, яких у книзі більше тисячі, над яким працювали видатні художники Василь Лопата, Микола Стратілат, Микола Неймеш, Борис Романов,Орест Криворучкр, Василь Леоненко, Петро Прокопів та багато інших з усіх областей України, автор книги розповів про особливості кожного витвору, історію його виникнення. Твори сформовані у 7 тематичних розділах: «Образ Шевченка в екслібрисі», «Кобзар» в екслібрисі», «За мотивами творів Шевченка», «Шевченко на засланні», «Монументальна Шевченкіана», «Екслібриси установ культури», «Шевченко – наш національний герой». У книзі більше 300 сторінок. Перший художній книжковий знак започаткувала народна художниця України Олена Кульчицька.

Автор книги і директор видавництва повідомили про присутність у залі громадських діячок - міжнародного експерта з бізнесу та здоров’я, кандидата психологічних наук Світлани Винограденко і магістра з бізнес-адміністрування Тетяни Долінської.

Саме стараннями цих добрих душею людей та багатьох інших видано книгу. Перелік тих, хто допоміг фінансово, вміщений на перших сторінках видання. Це – кияни Ірина Бандурко,Тетяна та Ігор Бібіки, Юлія Бурбеза, Ксенія Дубенська, Ігор Когут, Олена і Назар Кукурудз, Соня і Віктор Павлових, Юлія Шипілова, одесит Анатолій Бойко, харківянка Ірина Бандурко.

Родина Винограденків Світлана та Геннадій, Тетяна Долінська допомогли у виданні книги не лише фінансово, а й організаційно. Їх доброчинна діяльність заслуговує величезної вдячності, про що говорили учасники зустрічі після вручення їм книги.

Доброчинниці вже надіслали більше півтисячі примірників книги у бібліотеки, передали через присутніх на зустрічі представникам Канівського музею Т.Г. Шевченка, музею села, де народився поет і художник. З рук Світлани і Тетяни одержали примірники Шевченкіани в екслібрисі художники, роботи яких опубліковані, всі учасники зустрічі.

На вечорі презентував свій твір член Національної спілки художників України, лауреат Всеукраїнської премії імені Івана Огієнка, літературно-мистецької премії імені Нечуя-Левицького Віктор Кононенко під назвою «Життя –дегустація». Це графічна робота, видана видавництвом «Мистецтво» при допомозі тих самих добродійниць. Це часом кумедні, смішні, дотепні, філософічні малюнки автора, на які хочеться дивитися і бачити у них незвичне і незбагненне.

На вечорі звучали вірші Т. Г. Шевченка, про Т.Г. Шевченка у виконанні В.В. Неволова і В.Ф. Василашка та інших його учасників.

Присутня на зустрічі молода дівчина з обмеженими можливостями, на інвалідній колясці, Катя, долею якої також опікуються добродійниці Світлана і Тетяна, допомагаючи їй переселитися із гуртожитку в окрему квартиру на першому поверсі, висловила щиру вдячність.

Для всіх учасників вечора він став незабутнім, бо посіяв доброту і щирість у душі і серця. Нехай таких зустрічей і щедрот буде побільше.

Хід вечора можна переглянути у запису в рубриці Ютуб на сайті Товариства «Знання» України.

Прес-служба правління ВГО Товариство «Знання» України (Петро Швець).

21.05.2019 р.