У столиці Естонії місті Таллінн з 22 по 27 вересня пройшов 29-й Конкурс молодих учених Європейського Союзу (EUCYS-2017) – найпрестижніше в Європі змагання переможців національних юнацьких конкурсів із 38 країн світу. Загалом 146 учасників привезли на конкурс 89 наукових робіт на природничу, технічну, медичну, математичну та соціологічну тематику. На думку європейського комісара з досліджень, науки та інновацій Карлоса Моедаса, EUCYS спрямований на заохочення юних талантів до участі в наукових дослідженнях та інноваціях, підтримку кар’єри молоді в галузі науки і техніки. Впродовж конкурсу юні науковці мали нагоду спілкуватися із провідними вченими, зустрічатися з однолітками зі схожими інтересами та здібностями, ознайомлюватися з найкращими розробками ровесників.

На EUCYS-2017 Україну представляли переможці цьогорічного конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН – киянка Яна Жабура і чернівчанин Микола Веремчук. Яна презентувала проект, присвячений розширенню технічних можливостей дельта-робота. Дельта-робот – це вид механічного маніпулятора з паралельною кінематикою, який може швидко і точно переміщувати інструменти для механічної обробки деталей та виконувати інші дії у площинах, паралельних основі. Основна перевага класичної моделі дельта-робота (у порівнянні з поширеними послідовними маніпуляторами з приводами на рухомій частині) в тому, що приводи, які становлять значний відсоток його ваги, розміщені на нерухомій основі. Через це рухома частина дельта-робота легша, бо не обтяжена двигунами, дешевша і простіша в обслуговуванні. «Проте, незважаючи на такі властивості, дельта-роботу не вистачає ступенів свободи – він не може повертати предмет, з яким працює, – розповіла дівчина. – Основною ідеєю мого проекту є зміна конструкції робота, що дає змогу робити повороти об’єкта, при цьому зберегти переваги класичної моделі».

За свою роботу Яна на EUCYS посіла друге місце. Для подальшого заохочення до наукової діяльності її нагородили також запрошенням на участь у Стокгольмському міжнародному молодіжному семінарі та урочистій церемонії нагородження лауреатів Нобелівської премії 2017 року.

Проект Миколи Веремчука присвячений визначенню густини повітря в певному об’ємі за допомогою шлірен-зйомки – методу, який раніше використовували тільки для візуалізації неоднорідностей у прозорих речовинах. Школяр створив стабільний конвекційний потік за допомогою нагрітої вольфрамової спіралі. Потім, застосовуючи шлірен-зйомку та стандартні методи опрацювання зображень, дослідив оптичні параметри зображень конвекційних потоків за різних температур розігріву вольфрамової спіралі. «Знаючи температуру нагрітої спіралі, можна дізнатися, яка густина повітря біля неї. Дослідивши, як зміна густини повітря буде впливати на параметри зображення (наприклад, яскравість), можемо побудувати залежність основних оптичних параметрів від густини повітря», – пояснив Микола.

Результати досліджень юного науковця стануть у пригоді для кращого розуміння залежностей між оптичними властивостями газу і його станом, проведення аналогій між різними фізичними процесами. Нагородили Миколу Спеціальним призом від Форуму європейських міжурядових дослідницьких організацій (EIROforum).

Роботи МАНівців викликали значний інтерес учасників і гостей конкурсу. Привітати українську команду прийшли тимчасовий повірений у справах України в Естонській Республіці Василь Яковенко і голова Конгресу українців Естонії Віра Коник.

Успішна участь МАНівців у EUCYS-2017 і висока оцінка їхніх наукових розробок слугуватимуть зростанню поваги до нашої держави і піднесенню авторитету України серед світового наукового товариства (Дж.: Олександр Юров, завідувач відділу міжнародних зв’язків НЦ «МАНУ»).