Юрій Кнозоров

Ви колись задумувалися, звідки ми знаємо про писемність майя?

Логічно подумати, що були дослідники, які присвятили своє життя дешифруванню древніх текстів, знаків та символів. Але чи знали ви, що серед таких людей фігурує і українець – Юрій Кнорозов, а сама історія дослідження писемності оповита містичними співпадіннями і таємницями?

Він народився в містечку Південне 19 листопада 1922 року, яке нині стало майже околицею Харкова. У школі Кнорозова було важко назвати спокійним учнем, однак всі відзначали його здібності у вивченні гуманітарних та природничих наук. Але згодом, після закінчення школи і Харківського університету Юрій вступив до Московського університету на історичний факультет, де спочатку спеціалізувався з єгиптології, де його застала війна. Саме вона поєднала долю талановитого юнака з далекою цивілізацією майя.

Почавши свої дослідження із випадково придбаного і збереженого "Кодексу майя", він склав каталог ієрогліфів і навіть встановив фонетичне звучання деяких з них. П’ять років Юрій, не виходячи з кабінету, працював над дешифруванням, і не дарма, – він зробив те, що ще не вдавалося нікому. Зі своїми розробками він мав виступити на захисті кандидатської. Але деякі його тези протирічили теоріям Енгельса, за що Кнорозова могли посадити. На щастя, цього не сталося. Його дисертація стала культурною подією.

Єдиною радянською відзнакою науковця стала Державна премія СРСР, присуджена йому аж у 1977 році за дешифрування писемності майя.

До речі, популярність отримав не тільки Юрій Кнорозов, але і об’єкт його дослідження: Писемність майя офіційно підтримана урядом Мексики і викладається в університетах та середніх школах у районах поширення майя.