За минулі десятиліття технології зберігання даних пройшли шлях від магнітних стрічок до швидкісних твердотільних чіпів. Але вже скоро їм на зміну може прийти ще більш просунутий метод запису інформації.

dnkЯк повідомляє CNet, американські розробники анонсували компактний накопичувач, який використовує замість флеш-пам'яті послідовність ДНК.

В Siemens навчилися зберігати електроенергію в каменях.

Cтартап Catalog опублікував результати експерименту, в ході якого ентузіасти змогли записати всі сторінки англомовної "Вікіпедії" сумарним об'ємом 16 ГБ на своєрідну "флешку" з синтетичних ниток ДНК.dnk1Новинка не тільки значно менша, ніж її традиційні аналоги, але і набагато надійніша. За словами вчених, загрозу новому типу пам'яті представляє хіба що космічна радіація, але й цю проблему можна вирішити.

Фішка новинки – система адресації даних: за допомогою молекулярних зондів розробники можуть зчитувати інформацію з будь-якої частини послідовності ДНК. Швидкість запису на "диск" становить 4 МБ / с. З часом автори проекту планують вийти на втричі більшу цифру і забезпечити можливість запису до 125 ГБ в день на одну "флешку".

Очікується, що перші комерційні носії на основі ДНК з'являться до кінця 2020 року (за матеріалами розділу Наука і техніка. Техно).