18.03.2016 р. в Укрінформі Товариство "Знання" України провело прес-конференцію про розгортання науково-просвітницького і культурного шефства діячами культури над зоною АТО за підтримки Мінкультури України і сприяння Товариства.

Вів прес-конференцію в Укрінформі президент Товариства "Знання", академік НАНУ і НАПН України Василь Кремень.

У вступному слові він підкреслив важливість роботи Товариства, митців у всенародній справі - боротьбі за визволення від РФ і сепаратистів окупованого Криму і частини Донбасу, проінформував про підготовку 2 пленуму правління з питань національно-патріотичного виховання. Голова правління Товариства, професор, доктор філософських наук Василь Кушерець, народний артист України Фемій. Мустафаєв, заслужений діяч мистецтв України Анжела Ярмолюк, які здійснили важливий двотижневий просвітницько-мистецький тур у зону АТО, яскраво розповіли про зустрічі з доннечанами та воїнами АТО, про дивовижну мужність воїнів АТО і патріотизм доннечан. У Бахмуті, Краматорську, Кремінному, Курахові, Покровську, Слов’янську, Старобільську, Сєверодонецьку, місті Часів Яр зали і площі були переповнені зацікавленими слухачами і глядачами, приходили громадяни, переважно молодь, в національному вбранні, з державними прапорами, разом з акторами співали народні пісні і пісні на слова Тараса Шевченка. Доннечани і воїни АТО з вдячністю приймали привезені гостями книги, бібліотечки художньої, науково-популярної і медичної літератури, медикаменти. Презентація книги-дослідження Василя Кушерця «Тарас Шевченко - на всі часи» відбулася у давньому українському місті Слов'янську, тому звідки родом відомий український поет Микола Петренко, автор пісень «Дивлюсь я на небо...», «Взяв би я бандуру» та інших, що стали народними. На всіх просвітницьких заходах рефреном звучала вимога до влади РФ: «Волю – Надії Савченко!».

На прес-конференції виступили також учений секретар правління Товариства «Знання» України Василь Василашко, ректор Університету сучасних знань професор Юрій Ведєрніков, помічник голови правління, старший викладач УСЗ Петро Швець. У заході взяли участь гетьман Українського козацтва, директор науково-просвітницького центру «Відродження» при правління Товариства Микола Степаненко, працівники видавництва «Знання України», Університету сучасних знань.

Учасники зустрічі подякували Укрінформу, тижневику «Освіта», агентству «Кримські новини» за участь у прес-конференції, газетам «Слово Просвіти» і «Україна молода» за підготовку матеріалів про культурне шефство Товариства і митців у зоні АТО. З особливим хвилюванням виступаючі закликали державу набагато краще спонсорувати, організовувати відсіч інформаційно-психологічній війні РФ, насамперед в Донбасі, де досі більше дезінформації, ніж правдивої інформації про Україну, бійці просили, щоб наші генерали частіше приїздили на передову. А до творчих і громадських організацій, відомих митців, учених лунали заклики в Укрінформі активніше рухати культурно-просвітницькі акції на Схід і Південь України, не спати "патріотично" на печі, коли майже щодня з волі Кремля убивають в Донбасі безневинних українців. Більше, активніше допомагаймо, громадяни України, жертвам агресії, воїнам АТО!

Конкретніше про культурно-просвітницьке шефство Товариства «Знання» України спільно з відомими митцями народним артистом України і заслуженим діячем мистецтв України Анжелою Ярмолюк відображається у відеозаписі, що буде подано згодом, а також у прес-релізах, що додаються.

Василь Василашко,

учений секретар правління Товариства «Знання» України