Україна, попри скажених навалів орків, живе з певністю у неминучій перемозі над російськими загарбниками та агресорами.
У часи лютого звіра, який пішов проти всього світу, вона успішно демонструє повноту свого всеперемагаючого духу до повної перемоги над ворогом світу, який уже переконався, що, так звана, «російська операція» проти України фактично стала початком третьої світової війни. Наша ж перемога, за підтримкою абсолютної більшості країн – це і є справжнім спасінням всього світу.

То ж світ високо нас оцінює і вірить у нашу непереборну силу. Але військова перемога не виникає сама по собі. Вона базується насамперед на перемозі духу, як й інші перемоги: екологічні, технічні, культурні тощо, що вершаться силою духу. Для прикладу: Афганістан переміг радянську імперію не зброєю, а силою духу!
Основу українського суверенного духу яскраво виразив Т. Г. Шевченко;
В своїй хаті
Своя правда
І сила і слава
З часів античної філософії поняття «дух» пояснюється як «носій життя». Християнство пов’язує з ним сутність Бога («Бог є Дух»). Гегель порівнює Дух з Богом: «Дух – Бог», підкреслюючи, що дух не лише субстанція, а й стан активності: потік ідей, уявлень, думок, мислення, почуттів, інтуїції тощо. Він, як мовиться в молитві до Святого Духа, «всюди є і все наповнює, скарбів добра і життя Податель». Розуміння духу, як подуву, подиху, потоку тощо означає, що він є енергією, яка входить в людину із більш високого плану, а не лише з її єства.
Ідею духа, шо входить (вдувається) в людину додатковою енергією, розвинув, зокрема і київський філософ Бердяєв: “Дух – це дія надсвідомості у свідомості». Йому належить примат над буттям, де людина є його демонстрацією, а він є суб’єктом історії. Мислення ж усіх людей (думок, почуттів, підсвідомих поривань у вигляді потоку тощо) володіють властивістю причинності. Це означає, що кожна людина, впливаючи на світ через свою свідомість, відповідальна не лише за власну долю, а й долю всього світу, де кожний громадянин є його історичним суб’єктом. Як писав Григорій Сковорода: «Мудра людина є та, яка збагнула спорідненість між своєю душею та вроджену Божу волю».
Українці завжди володіли суверенним духом: мислили власними категоріями: «Дух, що тіло рве за волю. Дух за поступ, щастя й долю» (Франко). Вони започаткували та заклали власну національну філософію духу та духовності. Зробили ставку на їх трансформування через просвітництво, науку, мистецтво, культуру тощо.
Наша суверенність та незалежність також забезпечується економікою, політикою, культурою, військовою силою тощо, які навічно проникнуті українськими духовними скарбами та авторитетами. В нашій історії їх дуже багато, або як говорять, «їх питома вага зашкалює». На наш погляд в цьому сенсі ми одні із лідерів у світі. Серед них не лише визначальні поети, письменники, священики, філософи, історики, журналісти, політики, полководці, а й незліченне число громадян. Якщо на цей час, навіть поверхово, зробити аналіз змісту соціальних мереж, то в очі кидається уособлений вираз: «Ніколи Україна не стане на коліна!» На цьому стоїть незламний дух українців як потік великої енергії, сконцентрованої ментальності, почуттів, уявлень, емоцій, інтуїцій тощо, що їх транспортує кожна людина в загальний потік національного духу, і, який в результаті, перетворюється у велику непоборну хвилю. Для ворога ця хвиля перетворюється в цунамі, що поглинає його! Для нас – це хвиля Духа оживаючого, животворного, завдяки якому наступає його перемога!
Про силу нашого духу Ліною Костенко написала неперевершені слова:
Підніметься з руїн моя країна,
Бо мужності такої світ не знав.
По силі духу ти одна така єдина.
Своєю духовною стійкістю у боротьбі з агресором Україна влюбила в себе увесь демократичний світ, який, також не осторонь стоїть від агресивного вторгнення Росії в Україну і допомагає чим може. Божий світ розуміє, що Україна, переживаючи часи лихоліття, стала її надійним оборонцем та захисним форпостом. Нині вже сформувався новий блок з 40 дружніх нам країн, який також маніфестує всепереможний дух добра.
Український народ та його держава усвідомлюють свою історичну місію порятунку всієї планети від потвори, яка як кажуть в Україні, «постійно дерчить ядерним деркачем» та його катів, гопників, мучителів, іншою згубної пошесті, які насичені духом зла до стану лихого звіра.
Нині Україна є надійним щитом Божого світу, поводирем гуманітарного та духовного піднесення людства.
Духовність – одна з найважливіших чинників, яка вирішує сучасну проблему людства. Перемогши рашистську навалу, ми одночасно навіки вирішимо екзистенційні проблеми всього людства! Перемога України прискорить новітню історію, в якій пануватиме людяність у світогляді кожної людини. А сама історія увійде в новий «осьовий рубіж», де свідома, відповідальна за свої рішення людина, стане центром усього.
Україна, яка впевнено набирає силу, та досвід боротьби з авторитарним агресором, який усі зусилля поклав на поширення глобальної інформаційної війни та чорної пропаганди з маніпуляцією, фейками, цифровими атаками, які транспортують дух зла проти всього цивілізованого світу.
Україна стала надійним щитом проти диявольського потоку брехливої інформації. Вона успішно виробила імунітет до вірусу ідеології рашизму, яка в рази перевершує гебельську ідеологію. Цим ми перешкодимо в майбутньому адські наміри усіх сатанинських персонажів.
Тож реалізується надія про створення зразкового людського середовища. Не стане царства Кесаря, де людина є об’єктом, предметом зовнішнього пригноблення та тиску зла, безпричинного заподіяння неволі, кривди, несправедливості тощо. Натомість, настануть часи досконалого суспільства. Тоді історія наповниться одухотвореним змістом, а обожнена людина (досконала, неперевершена тощо) за своєю природою і правом нарешті стане її повноцінним суб’єктом.
Слава Україні!

Василь КУШЕРЕЦЬ