Видатний німецький філософ Карл Ясперс для означення переходу від ранніх до розвинутих цивілізацій, від міфологічного до раціонального та системного філософського світогляду ввів термін осьового часу. Він тривав з 800 по 200 р. до Н.Х. в Греції, Римі, Палестині, Індії, Китаї. Світ після цього вибрав курс на прогрес людства.

Але, як бачимо, три тисячі по тому путінська Росія розірвала зв'язок із космосоцільним цілим, нав’язуючи усьому світу соціально – історичну катастрофу через розв’язані війни проти людства, свободи, демократичного устрію, утвердження моральних та духовних гуманістичних принципів. Вона шалено бореться з усім, що заважає існуванню авторитарного режиму, довічної диктатури, пожиттєвої влади її очільникам і… нічого путнього своєму населенню, а опонентам - кров, смерть, геноцид, лихо та біда.

Спровокована Росією розгорнута війна з Україною, яку увесь світ засуджує, поступово перетворюється в континентальну, а там уже й близько до третьої світової. Після неї, як підкреслив Анштейн , воювати будуть каміннями та палицями! Поки що Україна охороняє увесь світ від такого сценарію. Але вона потребує підтримки як матеріальноЇ, так й інформаційної. Остання така ж результативна, як і попередня. Перемагає завжди правда а не брехня. Натомість вся Росія потопає в брехні! «Россия во лжи!» і її забезпечує потужна інформаційна державна індустрія, яка транспортує потоки міфів, наклепів, побрехеньків, небилиць, видумків тощо. Це та брехня, яка зовсім не стикається з реальністю, але легко «вселяється» в мислення більшості пересічних громадян. А, як відомо, мислення всіх людей володіє властивістю причинності. Таким чином, авторитарний режим Росії, мобілізувавши всі способи впливати на суспільство та світ через свідомість, отримує «зелене світло» на будь-яке рішення, яке вже не контролюється народом. У Росії фактично відсутні викривальні інституції, незалежні медія з атакуючою функцією, блокується доступ до об’єктивної, адекватної інформації, розгорнута ошаленіла антиукраїнська пропаганда, до якої приєдналися і білоруські державні ЗМІ. В YouTube заходять лише ті громадяни, які володіють самостійним мисленням. Підраховано, що всього в РФ 40 тисяч журналістів. З них лише 20 працюють сумлінно та чесно, виконуючи свої громадянські обовязки.

Інші працюють «за корито»?! Про таких говорять, що хоч вони і добре мовлять, а зло роблять. У результаті: неправдиві слова не тільки самі по собі погані, вони також, заражають душу злом .Про це яскраво написав В. Гафт. Царство йому небесне!

Гнойник созрел, лишь
Надави и брызнет.
И потечет рекой кровавый гной.
Народ росийский
Разучился мыслить.
Им делают иньекции
Останскинской иглой!
Таких подонков не было во власти,
Так на Земле еще никто не лгал.
Он возбуждает низменные страсти,
Чтоб русский украинца убивал.

 

Голова правління Товариства «Знання» України, президент Університету сучасних знань,

член-кореспондент НАПН України,доктор філософських наук, професор В.І. Кушерець